Insomnie of slapeloosheid meestal op te lossen – Parbode Sneak Peek
Claire Donjacour is neuroloog-somnoloog (slaapgeneeskundige) en werkt bij Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) in Zwolle. Momenteel werkt zij aan het opzetten van een samenwerking met collega’s in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. In dit artikel geeft ze aan wat je kunt doen tegen insomnie oftewel slapeloosheid.
Tekst Claire Donjacour
Mensen die niet goed slapen hebben meer stemmingsklachten, concentratieproblemen, en zijn meer prikkelbaar. Ze krijgen vaker ongelukken, hart- en vaatziekten, overgewicht en suikerziekte om maar eens een aantal gevolgen te noemen. Daarnaast is het vaak een reden om zich ziek te melden. Er is gelukkig ook goed nieuws, want meestal is slapeloosheid relatief eenvoudig, en zonder medicatie, op te lossen.
Normale slaap
Er zijn vier verschillende slaapstadia. Stadium 1 is het doezelstadium waarbij de ogen dwalende bewegingen maken, stadium 2 is een lichte slaap, stadium 3 de diepe slaap, en dan is er de REM-slaap, Rapid Eye Movement Sleep, zo genoemd omdat de ogen tijdens dit stadium hele snelle bewegingen maken. Deze fase wordt ook droomslaap genoemd, hoewel dromen ook in de andere slaapstadia kan voorkomen. Normaal val je via doezel en lichte slaap, in een diepe slaap en dan pas in de REM-slaap. Na de REM-slaap worden mensen vaak even kort wakker. Zo’n hele periode wordt slaapcyclus genoemd en duurt ongeveer anderhalf uur. Normaal gesproken doorlopen we vier tot vijf van die cylci per nacht. Het is heel normaal dat je drie tot vier keer per nacht even kort wakker wordt. Diepe slaap en REM-slaap zijn het belangrijkste omdat we tijdens deze fases het beste herstellen, zowel geestelijk als lichamelijk.
Lees verder in het juninummer van Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren