Boekrecensie: De onbedoelde samenleving
Harvey Naarendorp is een product van Suriname, opgevoed door ouders en grootouders, die na werkervaring te hebben opgedaan bij Bruynzeel, in Nederland rechten heeft gestudeerd. Zijn pennenvrucht De onbedoelde samenleving beschrijft in 32 hoofdstukken zijn leven dat vakkundig door Jan Thielen is vastgelegd.
Als Naarendorp in 1980 wordt gevraagd een bijdrage te leveren aan het besturen van het land, geeft hij zijn baan als docent aan de universiteit op en begint een bewogen politieke carrière. De rol van politiek Nederland (Den Haag) loopt als een rode draad door zijn verhaal en het systeem van heersen en verdelen heeft volgens zijn analyse de kiem gelegd voor de machtsovername in 1980. Hij geeft aan hoe de toenmalige politieke leiders door Den Haag zijn bespeeld.
Over zijn politieke carrière maakt hij de lezer deelgenoot van de nationale en internationale gebeurtenissen die hij heeft meegemaakt. De macht van de USA, met name van de CIA (Central Intelligence Agency, red.), hun directe infiltratie in de nationale politiek, de relatie met Grenada en de dood van Maurice Bischop.
Uit de verhalen komt naar voren dat Naarendorp aardig wat heeft gedaan om Suriname in die moeilijke tijd uit het internationale isolement te halen.
Hij verhaalt over de persoonlijke band die hij met de Cubaanse leider Fidel Castro had opgebouwd en geeft ook inzicht in de goede relaties met Brazilië en bepaalde Nederlandse ambassadeurs, ondanks de wederzijdse politieke vijandigheid.
In een apart hoofdstuk wordt zijn relatie met Desi Bouterse belicht. Het wederzijdse vertrouwen en hun haast innige band die zich had ontwikkeld, passeert de revue. De moeilijke momenten die zich hebben voorgedaan binnen de groep van zestien, de Decembermoorden, de verwijdering tussen Bouterse en Horb en de nasleep daarvan komen aan de orde; ook hoe hij heeft moeten omgaan met intriges en bedreigingen, evenals zijn bijdrage aan het tot stand komen van de NDP.
De fouten en verworvenheden van de partij worden blootgelegd. Daarnaast draagt Naarendorp in vier hoofdstukken bouwstenen voor de toekomst aan. Multi-etniciteit is bewust door de koloniale machthebbers gecreëerd uit pure winstbejag. Deze onbedoelde samenleving moet verder en de positieve krachten die binnen alle etniciteiten aanwezig zijn, moeten worden gebundeld zodat er een echte natie kan worden gevormd.
Het is goed dat ons verleden wordt vastgelegd zodat wij weten waar wij vandaan komen, de fouten die er zijn gemaakt en we niet blijven kijken in de achteruitkijkspiegel.
Naarendorp heeft met zijn autobiografie niet alleen zijn leven gedeeld, maar biedt ons – indien met een open mind wordt gelezen – goede bouwstenen voor de toekomst aan. Zo roept hij op om het pad van etnische politieke mobilisatie te verlaten en eensgezind onze toekomst ter hand te nemen. Zijn oproep om te doen wat ons volkslied ons opdraagt, wordt door mij volledig onderschreven: Opo kondre man un opo!
4 STERREN
Wim Goudzand
De onbedoelde samenleving, Jan Thielen, 2024, LM Publishers, ISBN 9789460229718
Gepubliceerd in het juninummer van Parbode
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren