Jong ondernemen, tegen de stroom in – Parbode Sneak Peek
Met een instabiele economie, hopeloze (overheids)bureaucratie en een slecht investeerdersklimaat, is het een enorme uitdaging om een onderneming in Suriname te beginnen. Toch zijn er veel jonge Surinamers die zich niet laten tegenhouden door de tegenwind, en vol passie met een eigen bedrijf zijn begonnen. Hoe vergaat het deze jonge entrepreneurs en met welke uitdagingen worden ze geconfronteerd? In deze uitgebreide Parbode-special laten we acht jonge (startende) ondernemers en VES-voorzitter Steven Debipersad aan het woord.
Tekst Priscilla Breeveld, Galaxy Kortram, Chiara van Leeuwaarde en Jomara Roletti
Vanwege de bar slechte economische situatie in Suriname zijn veel vaste loontrekkers genoodzaakt een hossel te starten. Zo promoten ze op sociale media zoals Facebook, Instagram en TikTok hun mini-ondernemingen die een link hebben met bijvoorbeeld voeding, kleding en lichamelijke hygiëne. Het is echter de grote vraag hoe levensvatbaar deze ondernemingen zijn.
Steven Debipersad, econoom en voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), onderstreept dat zodra het op macroniveau rommelt in de economie, de doorwerking op micro-/grassroots-niveau evident is. De nadelige doorwerking is zeker ook in het ondernemerschap merkbaar. “Het zit niet goed met het ondernemerschap, de KKF (Kamer van Koophandel en Fabrieken, red.) trekt vaak aan de noodbel”, zegt hij.
Debipersad stelt bijvoorbeeld een actuele kwestie aan de kaak waarbij ondernemers de prijsontwikkeling van stroom niet meer acceptabel vinden. Hij waarschuwt dat als de overheid de substantiële verhoging van energietarieven dit jaar doordrukt, diverse kleine bedrijven hun deuren zullen moeten sluiten.
Lees deze special met interviews met acht jonge ondernemers verder in het julinummer van Parbode
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren