Het draait allemaal om olie… en wat dan? – Parbode Sneak Peek
De offshore olie–industrie zal Suriname voorgoed veranderen. Het finale investeringsbesluit van de internationale oliemaatschappijen is nog niet genomen, maar twijfels zijn er al lang niet meer: de olie gaat komen en het geld zal vloeien. Veel belangrijker is: wat gaat Suriname ermee doen?
Tekst Zoë Deceuninck
Die vraag stond centraal op de Suriname Energy Oil and Gas Summit (SEOGS) afgelopen juni. Honderdvijftig sprekers en negenhonderd afgevaardigden uit meer dan twaalf landen discussieerden vier dagen lang over de toekomst van Suriname, en bij uitbreiding de wereld. Parbode was erbij. In een tweedelige analyse nemen we u mee door de meest opvallende uitspraken. Deze maand deel één, over olie.
‘Opwindende tijden’
“Dit zijn opwindende tijden voor Suriname”, zei Annand Jagesar, directeur van Staatsolie, in zijn openingswoord op de conferentie. En met die woordkeuze heeft Jagesar het nog zacht uitgedrukt. Voor wie nog twijfelt over de potentie van Suriname als toekomstige oliegigant, eerst even deze cijfers: in de afgelopen tien jaar werd wereldwijd honderd miljard vaten offshore olie-equivalent ontdekt, in tien verschillende bekkens. Zes van deze bekkens liggen in de Atlantische Oceaan, en het Guyana-Suriname bekken is het grootste, met naar schatting tachtig miljard vaten olie-equivalent. Volgens Staatsolie neemt het Surinaamse bekken zo’n dertig miljard vaten voor zijn rekening.
Tot nu toe zijn in Suriname al 5 miljard vaten aan bewezen oliereserves ontdekt. Maar dat is slechts een fractie van wat nog kan volgen.
Lees dit artikel verder in het augustus/september-dubbelnummer van Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren