Het (on)gelijk over de verhoogde stroomtarieven – Parbode Sneak Peek
De verhogingen van de energietarieven zorgen voor flinke turbulentie onder met name de werkende klasse en het vakbondsleven. Zo bleven in de afgelopen periode vakbondsacties en felle reacties op sociale media niet uit. Energiedeskundige Edmund Neus betoogt dat de overheid niet transparant genoeg is bij de bepaling en berekeningen van de verhoogde tarieven. “De uitgangspunten die gebruikt zijn bij het berekenen zijn gewoon fout.”
Tekst Cheflin Paulus
De Staat heeft vorig jaar aangekondigd dat de stroomtarieven in vijf fasen verhoogd zullen worden. Sinds 6 maart zijn de stroomtarieven met tientallen procenten verhoogd.
Lloyd Pool, voorzitter van de Unie van Assertieve Vakbonden (UvAV), pleit dat er een oplossing moet komen in de kwestie van onenigheid rond de bepaling van de stroomtarieven. Hij stelt dat het onverantwoordelijk is dat iemand die bijvoorbeeld SRD 300 betaalde, nu SRD 1800 aan stroom moet betalen. “Dat gaat niet in je koude kleren zitten.” Volgens Pool had de overheid – op moment van schrijven – UvAV nog niet uitgenodigd om over de stroomtarieven te praten, terwijl de organisatie zich over de kwestie ontfermt voor haar leden.
Energiedeskundige Neus stelt dat de Staat een beschikking heeft uitgegeven waarbij een model is gebruikt waarin de olieprijs en de bankkoers in de berekening van de stroomprijzen zijn meegenomen. “En dan zitten er een paar dingen in het tarief waarmee ik het niet zo eens ben zoals de aansluitkosten van de één-fase-aansluitingen.” Het grootste waterhoofd ligt bij de één-fase-aansluitingen, stelt de wetenschapper.
Lees dit artikel verder in het augustus/september-dubbelnummer van Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren