Antiquariaat: Beschrijving Koninklijke Nederlandsche Troepen – Parbode Sneak Peek
In dit boek probeert de auteur Jan Frederik Teupken een systematisch overzicht te geven van alle bepalingen over de kleding en uitrusting van alle onderdelen van de landmacht. Daarnaast laat hij in tientallen handgekleurde afbeeldingen zien hoe de officieren en manschappen van het Nederlandse leger gekleed horen te gaan en hoe zij bewapend zijn.
Tekst Carl Haarnack
Voor ons is het natuurlijk allereerst aardig om te zien wie er vanuit Suriname op de lijst van intekenaren voorkomt. Vanuit Suriname waren er maar liefst 43 personen die op het boek hadden ingetekend. Uiteraard kwam gouverneur A. de Veer op de lijst voor. Hij bestelde twee exemplaren. Het merendeel van de intekenaars waren hoge militairen, kapiteins, majoors en luitenant-kolonels. Zo komen we luitenant-kolonel J.G.B. Böhm tegen; J.F. Favereij, kapitein der Schutterij. Ook S. de la Parra (kapitein), J.H. Zeegelaar, J.L. Soesman, J.J. de Mesquita, de heren Engelbrecht, G.C. van Meerten maakten deel uit van de schutterij en tekenden in op het boek. Op de lijst komen we ‘bekenden’ tegen als Nicolaas Lemmers, luitenant-kolonel. Hij overleed in 1828 vlak voordat hij zijn geliefde en slavin Susanna, en de door hem bij haar verwekte kinderen kon vrijlaten. Zij werden op 9 november 1830 verkocht op de slavenveiling die door Pierre Benoit in zijn boek Voyage à Surinam (1839) in een litho werd vereeuwigd.
Het is onvoorstelbaar hoeveel verschillende onderdelen binnen de Nederlandse troepen te onderscheiden waren. Elk onderdeel kende zijn eigen uniform en wapenuitrusting. Ook waren er dan weer binnen elk onderdeel verschillen op basis van militaire rang. We zijn misschien de afgelopen decennia gewend geraakt aan de vormloze legergroene kleding van soldaten. In de 18e en 19e eeuw hadden de uniformen ook een belangrijke functie door eenheid, hiërarchie en daadkracht uit te drukken. Vooral de officieren werden vaak zeer fraai uitgedost. Dit uniform-instructieboek werd bijzonder luxe uitgegeven. Het verscheen in twee delen, een in 1823 en het vervolgdeel in 1826. Het boek telt maar liefst 69 handgekleurde illustraties van militaire uniformen.
Lees verder in het augustus/september-dubbelnummer van Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren