Suriname anno 2024 nog steeds mannenmaatschappij – Parbode Sneak Peek
Suriname heeft belangrijke ‘genderverdragen’ zoals de Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women (CEDAW) geratificeerd. Dat is een stap in de goede richting, echter moet de regering ook ervoor zorgen dat zo’n verdrag in zijn geheel wordt geïncorporeerd in de nationale wetgeving en in de praktijk tot uiting komt. Uit gesprekken met verschillende actoren blijkt dat er nog veel schort, en ons land nog veel werk aan de winkel heeft voor wat betreft het genderbeleid.
Tekst Anastacia Derby
Sila Deel is lid van het Marron Awareness Platform Suriname. Het neerkijken op vrouwen, dat die namelijk afhankelijk moeten zijn van mannen, is volgens haar allang achterhaald. Evenzo zou het idee dat de een de ander onderdrukt of onderdanig is aan de ander, tot het verleden moeten behoren. “Gendergelijkheid betekent voor mij dat ik als vrouw het recht heb op leven, en ik in elke hoedanigheid de ruimte krijg om op elk vakgebied en niveau mijzelf te uiten, net zoals dit een man op sociaal-maatschappelijk en economisch gebied gegund wordt”, zegt ze.
Als marronvrouw ervaart ze dat voor wat betreft gendergelijkheid, de bewustwording te traag op gang komt onder de marrons. De man heeft binnen een relatie nog steeds te veel invloed als het gaat om de positie die zijn vrouw bekleedt binnen een organisatie of bedrijf. Als voorbeeld geeft Deel aan, dat vaak genoeg wanneer een marronvrouw door een organisatie wordt benaderd om die te ondersteunen, ze zegt dat zij dat eerst met haar man moet bespreken. De vrouw is niet zelfstandig om te kiezen wat zij leuk vindt, ook al is dit opbouwend voor het gezin, meent Deel.
Lees verder in het oktobernummer van Parbode
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren