Essay: Hotel De Plantage in Commewijne – Parbode Sneak Peek
Wie vaak Parbode leest of doorbladert, zal ongetwijfeld Hotel ‘De Plantage’ in Commewijne kennen via de maandelijkse advertentie. Het is een mooie plek, gelegen even voorbij Tamanredjo als je richting Albina rijdt, ergens rond kilometer 23 vanuit de stad. Wat een naam voor een hotel, kan het nog Surinaamser? De geschiedenis van Suriname is helemaal verbonden met de plantages, daarmee begon het toch ergens vierhonderd jaar geleden?
Door Dominiek Plouvier
Er waren wel inheemsen lang voor de Europeanen hier aan land kwamen, die kunnen we toch niet vergeten? De vergeten mensen, zo was de titel van een essay van mijn hand een paar jaar geleden, na mijn toch wel ingrijpende ervaringen op Kwamalasamutu en Pelelu Tepu, diep aan de grens met Brazilië en Guyana. En waar ik ook ga in Zuid- of Noord-Amerika, niet alleen in Suriname hoor: het zijn ‘de vergeten mensen’, ‘the forgotten people’, jammer hoor.
Maar goed, de plantages van Suriname! Cynthia McLeod, Surinames meest bekende schrijfster heeft er vele boeken over geschreven, onder meer over alle wreedheden op die plantages. Over de tijd van de slavernij, maar ook over de opstand van de contractarbeiders op Plantage Mariënburg; veel van haar romans gaan over de tijd van en gebeurtenissen op de plantages. Ook een andere Surinaamse schrijver, al een tijdje overleden, heeft een paar magistrale boeken geschreven over de plantagetijd. Ik praat hier over Albert Helman (pseudoniem voor Lou Lichtveld). Albert Helman is voor mij – samen met wijlen Boeli van Leeuwen uit Curaçao – de nummer 1 in de Nederlandse literatuur! Ik hou van zijn stijl en inzichten; hij heeft in heel veel landen geleefd en gewerkt, en net als vele Surinamers is hij van gemengd bloed; bij uitstek kent hij de vele volkeren der aarde, hun maniri en kulturu.
Lees verder in het novembernummer van Parbode
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren