Activiste Maisha Neus: ‘Ik maak nu een inhaalslag’ – Parbode Sneak Peek
“Heel wat mensen dachten dat we een verlengstuk of satellietpartij van de VHP of de NPS waren. We hadden geen geld om op de Surinaamse manier campagne te voeren. Men vond ons nog te jong en onervaren”, zegt Maisha Neus, voorzitter van de politieke partij STREI!, over wat heeft geleid tot de teleurstellende verkiezingsresultaten voor haar partij. De politica en activiste is momenteel werkzaam bij D-TV en is een rijzende ster in medialand.
Tekst Steven Seedo
Neus vindt het jammer dat van de zestien politieke partijen die vorig jaar aan de verkiezingen meededen, men toch weer voor dezelfde zes partijen koos, “die het land al 45 jaar in een wurggreep houden.” Men zag naar haar zeggen geen alternatief en heeft gestemd voor wat men kende. “Hopelijk dat we hieruit een les leren en in 2025 anders kiezen. De tijd zal het leren.” Ze is niet onder de indruk van de verrichtingen van de huidige regering tot nu toe. “Het is niet om over naar huis te schrijven. Ik vind dat ze de gemaakte beloften niet zijn nagekomen. Conclusie: trash. Maar goed, ik had ook niet anders verwacht en daarom hebben we gedurende drie jaar mensen opgeroepen om de gevestigde orde achter zich te laten en te gaan voor iets anders.” Koersstabilisatie, koopkrachtversterking, gezondheidszorg en onderwijs zijn voor haar enkele zaken die dringend aangepakt moeten worden. De COVID-19-situatie is niet alleen een grote ramp voor de zorg die toch al op zijn gat lag, maar ook voor de economie die al jaren systematisch aan het verslechteren is. “Het is duidelijk dat er geen structuur is, geen eenduidig beleid, geen controle of handhaving, geen geld, geen redding.”
Stressvolle periode
De activiste heeft roerige jaren achter de rug. Eind januari 2018 werd STREI! onder haar leiding opgericht. In mei 2018 kreeg ze een aanmaning van de advocaat van Yokohama Trading N.V. om een politieke spotprent die zij geplaatst had op haar Facebookpagina te verwijderen en haar verontschuldigingen aan te bieden.
Lees dit artikel verder in het augustusnummer van Parbode. Nu ook een digitaal abonnement mogelijk