Albert Helman herleeft op Caraïbische Letterendag
De zevende Caraïbische Letterendag van de Werkgroep Caraïbische Letteren stond in het teken van rebel en pionier Albert Helman. Het evenement vond plaats in Amsterdam. De herleving van Helman werd gedaan in zijn eigen woorden, gebracht door acteur Felix Burleson, maar ook door aubades van een hele reeks artiesten en schrijvende grootheden, zoals Kenny B en zangeres Manoushka Breeveld. Michiel van Kempen bracht de presentatie van de gloednieuwe Helmanbiografie Rusteloos en overal.
Helman was de eerste migrant-schrijver uit het Caraïbisch gebied. Een multitalented kosmopoliet die onder meer actief was als componist, journalist, taalkundige en minister. Hij debuteerde als auteur in 1926 met Zuid-Zuid-West, een roman over Suriname en de verwaarlozing en uitbuiting ervan door de Nederlandse kolonisator. Tientallen romans, dichtbundels en composities zouden volgen. In zijn lange leven ging hij om met de groten van de twintigste eeuw: Joris Ivens, George Orwell, Bela Bartók, Frida Kahlo.
De Letterendag werd opgebouwd rond vier facetten van Helman’s veelzijdige persoon; de musicus, de eerste migrant-schrijver, de avantgardist en de kosmopoliet. Via woord, muziek en beeld wordt zijn nalatenschap tot leven gebracht en tegelijkertijd gespiegeld aan het heden; hoe inspireert hij nog altijd de jongste generatie schrijvers en kunstenaars?
Het hoogtepunt van de avond was de presentatie van het boek Rusteloos en overal, een biografie van Albert Helman, waar Van Kempen tien jaar aan werkte: “In dat lange leven van Helman kom je zowat alles tegen wat er echt toe deed in de twintigste eeuw. Dat is werkelijk ongelooflijk.”
Diverse andere artiesten, kunstenaars, schrijvers en bekenden van Helman leverden een bijdrage aan het programma, onder wie Felix Burleson, Shrinivási, Thea Doelwijt, Rihana Jamaludin, Sherman de Jesus, Pim de la Parra en Ruth San A Jong. De band Rudy Bennett’s New Motion onder leiding van Helmans kleinzoon Flip van Vliet sloot de avond muzikaal af. De presentatie van de Letterendag was in handen van Ivette Forster en Maarten van Hinte.
Foto: Nataly Linzey