Ananta Khemradj
Dat Suriname boordevol zit met talentvolle jongeren op ieder gebied, is niet onbekend. Deze jonge mensen gaan ervoor om de Surinaamse reputatie in de toekomst nationaal – en misschien zelfs internationaal – eer aan te doen. Maar toch wordt weinig aandacht besteed aan opkomende talenten. Parbode brengt daar verandering in. Deze maand:
Ananta Khemradj.
Ananta Khemradj is een van de weinige jongeren die in staat is school te combineren met maatschappelijk werk én muziek. Daarnaast verzorgt ze voor het ABC-programma Weekkrant interviews. Ze is zeventien jaar en zit in de laatste klas van het Vrije Atheneum. In de toekomst wil ze civiele techniek gaan studeren aan de Technische Hogeschool van Delft.
Al twee jaar is Ananta president van de club Interact, de jongerengroep van Rotary voor mensen in de leeftijd van veertien tot achttien jaar. Ananta: “De club Interact houdt zich meer bezig met jongeren van onze leeftijd en ze organiseren ook fundraisingsprojecten om aan geld te komen.” Deze fundraisingsprojecten bestaan meestal uit feestjes en het geld dat wordt binnengehaald, gaat dan naar tehuizen als Nos Casitas. “Ik hou ervan om bezig te zijn met goede doelen en sociaal werk”, zegt Ananta. Zij werd door een klant van haar moeder, die zelf lid is van de Rotary, gevraagd om lid te worden van Interact. Na een jaar werd Ananta director of community service en later president. Ondanks het feit dat er genoeg werd gepromoot op scholen, zit de club nu met het probleem dat er geen nieuwe leden binnenkomen. “Jongeren zeggen dat ze het druk hebben met school en doen dus weinig aan sociaal werk, maar volgens mij ligt het helemaal niet aan de school. Ze zouden hun tijd beter moeten indelen, want het is best wel mogelijk om die dingen te combineren”, vindt Ananta. Ze zegt dat ze zich heel erg goed voelt wanneer ze sociaal werk doet. Volgens haar is die sociale bewogenheid iets dat in haar genen zit: “Mijn moeder is heel erg sociaal bezig. Ik heb zelf twee pleegzusters gehad.” Ananta heeft altijd een kindertehuis in Suriname willen adopteren en dat gaat ze zeker op latere leeftijd ook doen. “Een keer waren we met Interact naar een jongensinternaat waar we spelletjes met de kinderen hadden gedaan. Bij vertrek hield een jongentje mijn hand vast, om me te vragen of we de volgende dag weer zouden komen. Dat heeft mij heel diep geraakt, omdat ik weet dat het onmogelijk is om elke dag daar terug te komen.”
Ze heeft ook muziektalent. “Toen ik drie jaar was, begon ik met viool en later koos ik piano erbij. Ik speel in het Eddy Snijders orkest.” Naast deze twee muziekinstrumenten speelt zij gitaar en drum en heeft ze plannen om saxofoon te leren spelen. Geboren in Nederland, maar getogen in Suriname, voelt Ananta zich volledig een Surinamer. Ze wil graag haar bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Suriname. “Daarom zou ik lid willen worden van het Jeugdparlement, maar omdat ik in het bezit ben van een Nederlands paspoort kan dat niet.”