Anoniem meldpunt
De politieke partij DA91 van arts Winston Jessurun heeft een webpagina gelanceerd waar mensen anoniem corruptiepraktijken kunnen melden. Een heus ‘corruptiemeldpunt’ dus, onderdeel van de DA91-campagne Stop Corruptie Nu, zo meldt Starnieuws. Het doel is corruptie een halt toe te roepen.
Een mooi initiatief, want Suriname behoort nog steeds tot de meest corrupte landen van de wereld en daar wordt het gros van de bevolking niet beter van. Algemeen wordt aangenomen dat corruptie samenhangt met een minder goed functionerende overheid, de democratie ondermijnt, voordelig is voor criminelen en ten koste gaat van de armere bevolking. Dat corruptie bestreden moet worden, is een duidelijke zaak.
Er blijven echter wel een hoop vragen onbeantwoord bij dit initiatief. Hoe gaat DA91 de verkregen informatie verifiëren bijvoorbeeld? En blijven de melders volledig anoniem, of worden de namen van deze klokkenluiders uiteindelijk ergens geregistreerd? In het eerste geval krijg je de situatie dat iedereen iemand van corruptie kan betichten aan wie hij of zij een hekel heeft. In het laatste geval is het de vraag wat er met de gegevens van de melder gebeurt wanneer de beschuldigde een rechtszaak aanspant. Moeten die persoonlijke gegevens dan toch geopenbaard worden, of blijft de veiligheid van de melder gewaarborgd? In ieder geval is de veiligheid van klokkenluiders nooit gewaarborgd bij informatie die elektronisch verzonden wordt. Een beetje veiligheidsdienst leest lekker mee. En dat geldt evengoed voor de telefoon.
Corruptie bestrijden? Absoluut. De vraag is wel of dit een realistische manier is om grote criminelen te ontmaskeren.