Anti-witwasorganisatie CFATF sluit evaluatie af: ‘De blacklist is het ergste wat een land kan overkomen’ – Parbode Sneak Peek
De National Risk Assessment (NRA) windt er geen doekjes om: Surinaamse wetten schieten tekort in de strijd tegen corruptie, criminaliteit, witwassen en terrorismefinanciering. Het NRA-rapport werd vorig jaar overhandigd aan de regering waarmee Suriname één jaar had om het tij te keren. Die tijd gebruikte Santokhi om een bezoek te brengen aan Kaloti in Dubai, het goudbedrijf dat internationaal onderwerp is van een grootschalig witwasonderzoek. Deze maand beslist de Caribbean Financial Action Task Force of Suriname op de zwarte of grijze lijst komt te staan.
Tekst Zoë Deceuninck
28 december 2020. Nieuwbakken president Santokhi reageert op vragen van de pers over de rol van goudbedrijf Kaloti in Suriname: ‘De vorige regering heeft voor de export van goud alleenrecht verleend aan één buitenlandse organisatie. Aan één organisatie’, zegt Santokhi, terwijl hij verontwaardigd zijn hoofd schudt. ‘Nooit heeft iemand vragen gesteld aan de vorige regering hierover. Maar onze juristen zijn ermee bezig. Indien nodig zullen de zaken worden doorgeleid naar de procureur-generaal’.
Santokhi in Dubai
Ondernemers uit de kleine goudmijnbouw zijn sinds 2015 bij wet verplicht hun goud door Kaloti Suriname Mint House te laten zuiveren. Het goud wordt dan omgezet in goudstaven en munten, en uitgevoerd naar het buitenland. Hierdoor stijgt de waarde van het goud en kan de regering op meer inkomsten rekenen, luidde de redenering destijds. De goudraffinaderij op Para is een joint venture tussen de Surinaamse Staat en Kaloti Jewellery Group, het moederbedrijf in Dubai. Volgens de boeken kan de goudraffinaderij in Suriname jaarlijks vijftig ton goud zuiveren.
Maar helemaal zuiver lijkt dat goud niet te zijn. In 2014, een jaar voor Kaloti zich in Suriname vestigde, bestempelde de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA het goudbedrijf als een witwasrisico voor de Amerikaanse Staat. Eind 2020 kwam Kaloti opnieuw in opspraak na publicatie van de FinCen Files. Uit gelekte documenten van het Amerikaanse ministerie van Financiën blijkt dat Kaloti, een van ’s werelds grootste goudhandelaars, het doelwit blijft van een meerjarig onderzoek naar vermeend witwassen. Na de grote opening van het Kaloti Suriname Mint House in 2015, in het bijzijn van voormalig president Bouterse, verdween de goudraffinaderij uit de krantenkoppen.
Lees dit artikel verder in het maartnummer van de Parbode
Wilt u informatie over het afsluiten van een (online) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren/