Antiquariaat: Die Mission unter den freien Buschnegern – Parbode Sneak Peek
Carl (Karl) Friedrich Ledderhose werd geboren in Mannheim in 1806. Hij werd predikant in Brombach in Hessen (Duitsland). Daarnaast was hij schrijver. Zo schreef hij over Michiel de Ruyter en Willem van Oranje, maar ook over tal van christelijke geestelijken. Dat leverde hem een plekje op in de Surinaamse bibliotheek. Een van zijn publicaties gaat namelijk over de missie onder de vrije marrons in Suriname en in het bijzonder de missionaris Rasmus Schmidt.
Tekst Carl Haarnack
Ledderhose wil de jeugdige lezer godsdienstige verhalen voorschotelen én hen iets bijbrengen over de geschiedenis van de Evangelische Broedergemeente (EBG) in Suriname. We leren het een en ander over het ontstaan van de marrons; over hoe slaven onder de dreigende aanval van de Franse zeevaarder Cassard op de kolonie naar de bossen worden gestuurd. Velen van hen waren na verloop van tijd gewend aan de ‘zoetheden’ van het vrije bestaan, waardoor ze niet meer terugkeerden naar de plantages.
Na een algemene historische inleiding legt de auteur de focus op één man: de missionaris Rasmus Schmidt. Hij werd geboren als zoon van een arme kleermaker in Holstein op 23 juni 1792. In augustus 1830 kwam hij samen met zijn vrouw in Paramaribo aan. Hij werd door de overige missionarissen ingewijd en begon te spreken onder de slavenbevolking, onder andere op Fort Amsterdam. Tien jaar na zijn aankomst, op 12 februari 1840, werd Schmidt samen met zijn vrouw door zes sterke marrons opgehaald op de plantage Worsteling Jacobs. Van ’s morgens vroeg tot 22.00 uur roeiden zij naar plantage Berg en Dal, een belangrijke post voor de missie van de Herrnhutters in Suriname. Vanaf die plek begon de grote reis naar de verafgelegen marrondorpen.
Lees door in het januarinummer van de Parbode
Parbode Magazine is te koop in de winkel; ook een (online) abonnement afsluiten is mogelijk (www.parbode.com/abonneren/)