Antiquariaat: Geschiedenis van Koenraad Waaghals – Parbode Sneak Peek
Tweehonderd jaar geleden verscheen dit boekje Geschiedenis van Koenraad Waaghals. Het verscheen bij uitgever G. Portielje in Amsterdam, zonder vermelding van de auteursnaam. Qua titel doet het denken aan het in 1795 in Duitsland verschenen Ludwig Wagehals, Ein Gemählde menschl. Sitten, Vorurtheile, Thorheiten, Laster … in allen Himmelsstrichen. De auteur van dit werkje was Andreas Georg Rebmann (1768-1824). Hij staat bekend als veelschrijver van teksten die vaak anoniem verschenen.
Tekst Carl Haarnack
Toch heb ik geen overeenkomsten kunnen vinden tussen beide boeken. In 1819 verscheen Leerrijke avond uren voor de jeugd (Amsterdam: W. Brave). We schreven er in 2017 over in deze rubriek. Hierin is het verhaal De Tamboer opgenomen. De hoofdpersoon is Koenraad Edelman die als soldaat naar Suriname gaat. Als een groep opstandige weggelopen slaven de plantage overvalt, slaagt Koenraad erin zijn werkgever te beschermen door een van de slaven dood te schieten. Als beloning krijgt hij een stuk grond van de plantage waarop hij zijn eigen gewassen mag verbouwen. Het vergt nogal wat fantasie om een duidelijk verband met Koen Waaghals te zien.
De Geschiedenis van Koenraad Waaghals is een zogenaamd ‘Waarschuwingsverhaal’, waarvan we in de Nederlandse literatuur veel kennen. Wat dit boekje voor ons interessant maakt is dat de verhalen worden verteld met op de achtergrond verhalen over plantages in Suriname en personen die jaren in Suriname hebben doorgebracht. Bijzonder in dit boek is de terloopse informatie over een zwarte jongen die de planter, genaamd Welman, heeft meegenomen uit Suriname en de verhalen over de plantages in Suriname.
Lees verder in het maartnummer van Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren