Antiquariaat: Verhandeling over de Voedingsmiddelen der kolonie Suriname – Parbode Sneak Peek
De auteur Christiaan Johannes Hering werd op 28 augustus 1829 in Paramaribo geboren. Zijn vader, Constantin Hering (Oschatz 1800 – Philadelphia 1880), was de grondlegger van de homeopathie. Deze was in 1826 door de koning van Saksen benoemd in een wetenschappelijke commissie die in Frans-Guyana en Suriname onderzoek moest doen naar de flora en fauna.
Tekst Carl Haarnack
Hij woonde en werkte in Suriname van 1827 tot 1833 en trad in 1830 in het huwelijk met Charlotte Kemper. Na haar dood vertrok Constantin Hering naar Amerika en vestigde zich in Philadelphia. Zijn zoon Christiaan keerde in 1844 in Suriname terug voor familiebezoek. Daarna zou hij zijn studie geneeskunde in Duitsland afmaken, maar hij bleef voorgoed in Suriname wonen. Eerst bij zijn opa op Berg & Dal waar hij in opdracht van een museum in Frankrijk vogels en roofdieren opzette en vlinderverzamelingen aanlegde. Daarna werd hij door de inspecteur voor de Landbouw, W.H. Lans, aangesteld op de plantage Catharina Sophia in het Beneden-Saramaccagebied. Hier leerde hij de beginselen van het planten van suikerriet en het koken van suiker. In 1855 verscheen van zijn hand The Rum Distillers Manual (Philadelphia: King & Baird).
In 1901 schreef Hering, hij was toen al 72, Verhandeling over de Voedingsmiddelen der kolonie Suriname. Hij hoopte dat het boekje een aansporing zou kunnen zijn voor verbetering van de cultuur van voedingsmiddelen en daarmee de kleine landbouw. Daarnaast hoopte hij dat Europeanen en andere vreemdelingen hun tegenzin tegen Surinaamse kost zouden laten varen. Europa heeft, zo schrijft Hering, slechts de aardappel.
Lees dit artikel verder in het februarinummer van de Parbode
Parbode Magazine is te koop in vele winkels; ook een (online) abonnement afsluiten is mogelijk (www.parbode.com/abonneren/)