Antiquariaat: Zee-Togt van Kapiteyn Charles Leig – Parbode Sneak Peek
Lang voordat Suriname in 1667 onder Nederlands bewind kwam, waren er talloze pogingen om in de Guiana’s naar goud te zoeken, agrarische producten te verbouwen en nederzettingen te bouwen. Zo vertrok in 1604 kapitein Charles Leigh (Leig) met het schip ‘de Olijfbloesem’ en 46 bemanningsleden vanuit de Engelse marinebasis Woolwich richting West-Indië. Via de Marokkaanse havenstad Mogador, het huidige Essaouira, en vervolgens de Kaapverdische eilanden, werd de Amazonedelta bereikt. Leigh ging met acht van zijn beste mannen aan land.
Tekst Carl Haarnack
Enige tijd later lieten vier ‘indianen’ in een kano zich zien. De kapitein zond hun een boot met messen, bijlen, glazen en koralen. De inheemsen hadden alleen mais en kleine blauwe papegaaien bij zich waarvoor zij enige snuisterijen ontvingen. Later werden zij onthaald op honing, ‘pijn-appelen’ (ananas), bananen, aardappelen, cassave, verschillende soorten vis, kippen, konijnen en zwijnen. Ook kregen ze van twee stamhoofden, die eerder in Engeland geweest waren en dus de Engelse taal enigszins machtig waren, toestemming om een nederzetting te bouwen. Leigh en zijn mannen stonden de inheemsen bij toen zij overvallen werden door een vijandige groep Karaïben. Door het geschal van de trompetten en het lawaai van de Europese musketten vluchtten de Karaïben met achterlating van hun kano’s en proviand.
Vele van de Europese manschappen raakten ziek, ze leden aan zware koortsen, duizelingen en buikloop. Ook waren er enkelen die last hadden van wormen en vlooien. Vele mannen stierven. De Europese ‘kolonisten’ zochten naar edelmetalen zoals goud en edelstenen, maar konden daarvan niets vinden.
Lees verder in het oktobernummer van de Parbode
Parbode Magazine is te koop in de winkel; ook een (digitaal) abonnement afsluiten is mogelijk