Archeologie: veel meer dan oude objecten oprapen – Parbode Sneak Peek
Archeologie kan gezien worden als een studie die grotendeels gebruikmaakt van bodemonderzoek om meer kennis en inzichten te vergaren over oude beschavingen en culturen. Bij dit vak is enorm veel geduld en precisiewerk vereist om een opgraving goed vast te leggen. Onderzoeker Sushmeeta Ganesh weet daar alles van. “Archeologie is voor mij een prachtig vak, het helpt ons het verleden beter te begrijpen evenals de wortels van onze huidige samenleving en dient als basis voor ontwikkelingen in de toekomst. Archeologie stopt niet bij veldwerk. Een archeologische opgraving is slechts een fractie van wat bij komt kijken zoals archiefonderzoek, labonderzoek en rapportage.”
Tekst Arjen Stikvoort
Ganesh’ interesse voor archeologie ontstond tijdens haar universitaire opleiding Geschiedenis aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) die zij in 2018 met een bachelorgraad afrondde. “Ik kreeg tijdens het eerste studiejaar het vak Inleiding Archeologie. Hier werden mij de methoden en technieken aangeleerd die gehanteerd worden bij een archeologische opgraving, waaronder het te werk gaan bij een opgraving, het analyseren van artefacten en het schrijven van (dag)rapporten. Dit alles maakte enorme indruk op mij en ik besloot tijdens mijn bachelorstudie de minor Archeologie te kiezen. Tijdens de colleges heb ik veel geleerd over het belang van archeologisch onderzoek in Suriname, het zorgdragen voor de conservering, de ontwikkeling en de verdeling van ons archeologisch en cultureel erfgoed en de rol van archeologie binnen het erfgoedmanagement in Suriname.”
Deze opgedane kennis en ervaring zette Ganesh in praktijk om, tijdens archeologische werkzaamheden in de Dominicaanse Republiek in 2016 en 2017, Suriname in 2016 en Frans-Guyana in 2017. In ons land heeft zij bij diverse archeologische projecten van de Stichting Jodensavanne, de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname en het Directoraat Cultuur geparticipeerd als vrijwilliger. Hiernaast heeft Ganesh tussen 2018 en 2021 als archeologische assistent gewerkt bij IAMGOLD Rosebel Gold Mines N.V., Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP) en Newmont. “Vaak worden potentiële archeologische vindplaatsen bedreigd door grondverstorende activiteiten binnen de mijnbouwsector en bij constructiewerkzaamheden. Het is daarom belangrijk dat alvorens die activiteiten worden uitgevoerd, archeologen het veld ingaan en de gelegenheid krijgen om middels de juiste archeologische methoden en technieken na te gaan of een bepaald gebied archeologische potentie heeft. Het is voor ons heel belangrijk om na te gaan welke impact deze bedrijven kunnen hebben op het cultureel erfgoed van Suriname.”
Archeologie op Jodensavanne
Ganesh is onlangs als beleidsmedewerker in dienst genomen bij het Directoraat Cultuur en ter beschikking gesteld aan de Stichting Jodensavanne. “Natuurlijk ben ik superblij met mijn baan”, geeft ze aan. “Voor zowel het Directoraat Cultuur als de Stichting Jodensavanne heb ik in het verleden als vrijwilliger mogen participeren bij archeologische werkzaamheden. Het doet mij goed dat ik nu als onderzoeker mijn bijdrage kan leveren aan de wetenschappelijke geschiedschrijving van Suriname.”
Momenteel is Ganesh bezig met een archeologische opgraving op Jodensavanne.
Lees verder in het meinummer van de Parbode
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren