Stelling maart: Armoede is een keuze
Tot aan de verkiezingen van 25 mei, besteedt Parbode uitgebreid aandacht aan thema’s die veel kiezers bezighouden. Deze maand staat ‘armoede’ centraal. De huidige regering heeft wel wat gedaan om de minst draagkrachtigen te helpen, maar daarmee zijn de problemen nog lang niet opgelost.
Voorafgaand aan de verkiezingen van 2010 deed de Desi Bouterse, voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP) en tevens lijsttrekker van de Mega Combinatie, een plechtige belofte. Die belofte bevatte vele facetten, waaronder armoedebestrijding. Van iets recentere datum is de uitspraak van diezelfde Bouterse, nu in zijn hoedanigheid van president, toen hij in april vorig jaar verklaarde hij dat ‘armoede de grootste vijand is’. Vijf jaar later, op 18 januari dit jaar zei hij opnieuw: ‘Wij gaan armoede bestrijden’.
Er zijn wat positieve aanpassingen geweest, zoals de verhoging van de AOV. Maar of je nou 358 srd in de maand krijgt als arbeidsongeschikte of 525 srd als zestigplusser, voldoende is het niet. Zeker niet als we het vergelijken met het minimum maandloon – of moeten we zeggen ‘streefloon’ – dat op advies van het Centraal Bureau voor de Statistiek is vastgesteld op 1.226 srd.
Ondanks alle investeringen, ondanks de inspanningen, zijn we zonder al te veel moeite tal van schrijnende armoedegevallen tegengekomen. Nee, armoede is de wereld nog niet uit en ook Suriname niet.
Tot aan de verkiezingen legt Parbode de lezers elke maand een stelling voor. Deze maand is het thema ‘Armoede’. Het schoolgeld is afgeschaft, de kinderbijslag en AOV zijn verhoogd, maar helpt dat echt? En wiens verantwoordelijkheid is dat eigenlijk? De stelling luidt:
‘De overheid is niet verantwoordelijk voor de allerarmsten. Armoede is een keuze.’
Daarop kunt u tot 1 april via mail (redactie@parbode.com) of hieronder reageren. Onder de mensen die reageren, wordt iedere maand het boek Saamaka van Menno Marrenga verloot, een bundel boeiende verhalen met prachtige tekeningen over het dagelijks leven aan de Boven-Suriname.