Asbest
Vol verbazing heb ik het artikel ‘Suriname vol asbest’ in het septembernummer van Parbode gelezen. Ik ben projectmanager en bedrijfsleider van het in uw artikel genoemde asbest-specialistisch bedrijf Amos Milieutechniek BV. In dit artikel is de heer Courtar van de Arbeidsinspectie aan het woord. In maart van dit jaar kregen arbeiders van bouwbedrijf Remas NV inderdaad jeuk bij het openen van houten trechtervormige zuilen in de kerk. Dit gaf hun het vermoeden dat de jeuk werd veroorzaakt door de asbestdeeltjes in de zuilen.
In eerste instantie werd het BOG ingeschakeld. Door het BOG werd men doorverwezen naar het Nimos en door het Nimos werd men doorverwezen naar de Arbeidsinspectie. Omdat men goede contacten heeft met de Arbeidsinspectie en het feit dat ik hier te lande was, heeft de Arbeidsinspectie hen doorverwezen naar ondergetekende. Ik heb vervolgens in opdracht van Remas een risicobeoordeling in het kerkgebouw uitgevoerd.
Ter uwer informatie: asbest veroorzaakt absoluut geen jeuk. De jeuk werd veroorzaakt door uitwerpselen van vleermuizen die in de zuilen lagen opgehoopt. Ten behoeve van het onderzoek is een grondige visuele inspectie uitgevoerd, zijn er kleefmonsters van het in de kerk aanwezige stof genomen en zijn op alle niveaus in het kerkgebouw in de ademzone concentratiemetingen verricht. Dit onderzoek is uitgevoerd door Amos Milieutechniek en niet door de Arbeidsinspectie, zoals het artikel suggereert.
Visueel zijn restanten asbesthoudende leien aangetroffen en zijn op een deel van de kleefmonsters asbestvezels aangetroffen. Echter, in de lucht zijn geen asbestvezels aangetroffen. Dus indien de besmetting van het kerkgebouw voor, tijdens of na de inwijding van bisschop De Bekker heeft plaatsgevonden, speelt geen parten voor de vaststelling van een eventuele besmetting van de bisschop en de aanwezigen zelf, zoals het bericht ook weer suggereert.
Op advies van Amos Milieutechniek heeft Remas zelf het initiatief genomen en het werk in de kathedraal stilgelegd en niet de Arbeidsinspectie zoals het artikel wederom suggereert. Verder hoeft de Europese Unie geen plan op te stellen voor de aanpak van het probleem. Suriname is capabel genoeg om zelf het plan op te stellen en het probleem op te lossen. En dat is ook gebeurd. Vanaf 3 augustus tot en met 4 september 2009 zijn de asbestsaneringswerkzaamheden in en aan de kathedraal door Surinaamse deskundige saneerders en in opdracht van het ministerie van PLOS, uitgevoerd. Het kerkgebouw is asbestvrij opgeleverd en de renovatiewerkzaamheden zijn al weer in volle gang.
Eric Wekker
projectmanager/bedrijfleider
Amos Milieutechniek BV
Paramaribo
Noot van de redactie:
In het bewuste artikel wordt vermeld dat de jeukverschijnselen van de arbeiders aanleiding waren voor het onderzoek, nergens is gesteld dat de jeuk werd veroorzaakt door de aanwezigheid van asbestdeeltjes. Ook wordt niet gesuggereerd dat Bisschop De Bekker en andere aanwezigen besmet zouden kunnen zijn. John Courtar van de Arbeidsinspectie stelt alleen dat tijdens de inwijding het asbest al was vrijgekomen. De heer Wekker heeft gelijk als hij schrijft dat de Europese Unie (EU) geen plan hoefde op te stellen voor de aanpak van het probleem. Maar wel is, doordat de EU als financier goedkeuring voor de uitvoering moest geven en het plan vooral wilde controleren, vertraging ontstaan.