Bad boys en girls
Dat een aantal Surinaamse tele-visiestations op de vingers werd getikt door producent Endemol International BV, was een mooie primeur van Times of Suriname. Endemol is boos omdat lokale stations zonder te betalen producties, waar het bedrijf de rechten van heeft, uitzendt. Maar waarom reageren ze bij Apintie zo idioot?
Het is publiek geheim en schijnbaar de gewoonste zaak van de wereld dat Surinaamse stations massaal ongevraagd programma’s van buitenlandse zenders plukken en uitzenden. Hetzelfde geldt voor speelfilms, die niet zelden via dubieuze kanalen in hun handen komen en al worden vertoond voordat deze in de Verenigde Staten of Europa in de bioscoop in première gaan. Of die je voor tussen de 12,50 en 23,50 srd kunt bekijken in TBL Cinemas, dat daar een flinke som geld voor heeft neergeteld.
Terecht dus dat Endemol als een van de eerste buitenlandse producenten in actie is gekomen en enkele Surinaamse stations er per brief op aansprak dat het vermakelijke Wipe Out niet klakkeloos en kosteloos kan worden uitgezonden.
Wel opmerkelijk dat Times of Suriname dit bericht bracht. Want de krant schroomt zelf niet om zonder toestemming en betaling artikelen uit buitenlandse bladen over te nemen.
Waarbij overigens moet worden aangetekend dat de televisietak van Times-baas Dilip Sardjoe, SCCN, als een van de weinige wel keurig series, live-evenementen en andere programma’s inkoopt en dus legaal uitzendt.
De reacties op het bericht in Times of Suriname bleven uiteraard niet uit. De meest absurde kregen we te horen in In de Branding; u weet wel, dat populaire programma van Apintie dat maar al te graag misstanden aan de kaak stelt en ongelukken laat zien. Of, begeleid door het deuntje ‘Bad boys, bad boys, what you gonna do…’ in beeld brengt hoe kruimel- en grote dieven geketend door de politie worden afgevoerd. Stelen mag niet, dus eigen schuld dikke bult dat het hele volk ziet dat je stout bent geweest, zo menen ze bij In de Branding.
Getuige de reactie op de Endemol-brief, meet men in de studio aan de Verlengde Gemenelandsweg echter met twee maten. In de uitzending van vrijdag 2 december reageerde verslaggeefster Willy Alberga namens de directie van Apintie wel heel merkwaardig. In de Branding besteedde aandacht aan het bericht in Times of Suriname, omdat het station daarin ook werd genoemd, terwijl men Wipe Out niet uitzendt en dus ook geen brandbrief van Endemol had ontvangen. Logisch dus dat men dat even wilde rechtzetten. Maar de uitsmijter laat ieder weldenkend mens zich afvragen of ze bij Apintie bij hun volle verstand zijn: ‘Daarnaast rijst ook de vraag of het gepast is dat Surinaamse media hand- en spandiensten verlenen aan buitenlandse mediabedrijven om hierdoor bewust Surinaamse mediabedrijven schade toe te brengen’. Pardon? Media zijn dus wel goed om misstanden in de samenleving aan de kaak te stellen, maar misstanden binnen de mediasector zelf moeten we vooral doodzwijgen. De reactie van Apintie is wel begrijpelijk: ook op dit station zijn vrijwel dagelijks buitenlandse programma’s en films te zien waarvoor de makers nooit een cent hebben of zullen ontvangen. Dus dat Times of Suriname een slapende hond wakker maakt, valt verkeerd.
Welke conclusie mogen we trekken? Dat je van Apintie geen broodje mag stelen of een gouden ketting van iemands hals mag trekken, maar dat je als televisiestation wel producties mag jatten waar anderen miljoenen in hebben geïnvesteerd. Foei Apintie, bad boys (en girls natuurlijk)…