Bananenstammen goed alternatief voor plastic – Parbode Sneak Peek
“Dit is de toekomst. Voor onze vrouwen, voor onze economie en voor de duurzaamheid van Suriname.” Elisabeth Dalen is dolenthousiast als we haar spreken over het nieuwe project waaraan zij meewerkt: vrouwen en jongeren opleiden om van bananenboomvezels boodschappentasjes te maken.
Tekst Coen van den Braber
Dalen is oprichter van de stichting Dora Enterprise, waarmee ze vier jaar geleden het project ‘Dare to dream’ heeft opgestart. Ze is bezig om jongeren en vrouwen, die anders minder kans hebben op financiële vooruitgang, economische zelfstandigheid te bieden door ze te ondersteunen bij hand-en-spandiensten in de textielsector. Vandaar uit is ze gevraagd om te helpen met trainingen en workshops in het maken van boodschappentasjes uit bananenbomenafval.
Tijd om op te staan
“In Suriname kennen we heel veel afval, vooral plastic. En dat is erg zonde, want we kunnen echt duurzamer omgaan met onze producten”, stelt Dalen. “Als we kijken naar de bananenboom: de vruchten worden geplukt en geoogst, de rest van de boom wordt gekapt en wordt vaak omgevormd tot compost. Maar als we eens beter naar die boom kijken, zien we dat je ontzettend veel van die bladeren kan maken.”
Dora Enterprise ondersteunt jonge vrouwen al enkele jaren in het maken van stoffen tasjes, sinds kort dus ook van bananenstammen. “Dat is fantastisch! Vooral in Aziatische en Afrikaanse landen wordt deze techniek al honderden jaren gebruikt. Het is dan ook heel goed voor het milieu en de natuur dat de techniek met bananenvezels nu ook bij ons wordt opgepikt.”
Landbouwer Roy Karijoleksono ziet nu een belangrijke rol voor hem weggelegd in het project. “Want als we geen bijdrage leveren aan een schoon en veilig milieu, aangezien de wereld al is verziekt met al dat plastic, wordt het nog veel erger. Tijd om op te staan.”
Bewuster
Minder afval, minder plastic en een schoner milieu: deze doelstellingen sluiten naadloos aan op de doelen die door de Verenigde Naties zijn opgesteld. De VN kwam in september 2015 met 17 ‘Sustainable Development Goals’, waaronder klimaatacties en duurzaamheidstrategieën. “Met dit project is de cirkel rond”, zegt Linde Breeveld-Braber, coördinator van het project. “We zijn op weg om van Suriname een land te maken waar veel grondstoffen worden hergebruikt. Dat is beter dan de overgebleven grondstoffen direct te vernietigen.”
‘Circulair denken’, noemt Breeveld-Braber dat. “En dat lukt ook steeds beter. Als ik de situatie van nu vergelijk met die van 1972, toen ik voor het eerst in Suriname was, is die stukken positiever. Mensen zijn bewuster met het milieu bezig.” Er is dus vooruitgang, maar het kan volgens de projectleider altijd beter. “De natuur in Suriname is nog steeds sterk vervuild. En kinderen associëren duurzaam nog vaak met duur, daar moeten we echt van af.”
Het hele artikel is te lezen in het augustusnummer van Parbode.