Bedreigde monumenten langs de Grote Combéweg – Parbode Sneak Peek
Stephen Fokké van Stadsherstel: “Er is gelukkig een handjevol goedbedoelende mensen bezig met monumentenzorg. Neem bijvoorbeeld kledinghuis Brakke, dat zijn prachtige pand aan de Keizerstraat heeft gerestaureerd. En wat Readytex Kunstgalerie heeft gepresteerd met haar monument aan de Steenbakkerijstraat. Daartegenover staan minder goedbedoelende mensen, die hun monument proberen te slopen. Zoals Guillermo Samson, eerst via de officiële weg, maar toen hij geen sloopvergunning kreeg, werd het tuinhek weggehaald en mochten er junks wonen. Ze stoken vuurtjes binnen, tot schrik van de buren, want het zijn allemaal houten huizen.”
Samson wil op de plaats van het monument een Hogeschool voor Bedrijfswetenschappen bouwen, maar hij wist vóór aankoop dat het een beschermd monument is. “Zij zijn door zowel de notaris als de vorige eigenaar daarvan in kennis gesteld. In de registers van het Hypotheekkantoor wordt bovendien van alle aangewezen monumenten een aantekening gemaakt dat het om beschermde monumenten gaat.” (Fokké).
Samson heeft inmiddels iets verderop aan de Grote Combéweg een ander, wel bloot perceel, gekocht waarop zijn nieuwe school is verrezen. Wonderlijke situatie geworden, want welke plannen heeft hij nu met het eerst aangeschafte monument? We zullen hem later op gaan zoeken.
Opzettelijke verwaarlozing
Terwijl nummer 13 verder verloedert en Samson lijkt te wachten op het moment dat het vanzelf instort of in brand vliegt, legt Fokké de sloopplannen voor aan de procureur-generaal, die reageert met: ‘Dat het de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is die de bevoegdheid heeft sancties op te leggen’. De Monumentencommissie van Fokké heeft daarop een schrijven voorbereid om Samson de maximale boete op te leggen, vergezeld met de eis het pand ‘terug te brengen in goede staat’, maar de minister heeft de brief niet ondertekend. Fokké voegt daar later in gewone mensentaal aan toe: “Opzettelijke verwaarlozing is strafbaar”, en “Het pand is minder slecht dan het lijkt. Het skelet van de balken is prima, het gaat vooral om de houten bekleding.”
Het buurmonument, al jaren van de familie Breeveld, wordt momenteel prachtig gerestaureerd. Weer daarnaast staat een monument van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, waar ooit begonnen is aan een restauratie, maar het ligt al jaren stil, alles is eruit gesloopt en er wonen ook zwervers. Een angstige kwestie dus, want bij een brand gaan drie monumenten verloren, zo dicht staan ze op elkaar.
Het hele artikel is te lezen in het decembernummer van Parbode.