Betere zorg voor patiënten met trombose dankzij e-health
Een nieuw e-healthprogramma moet ervoor zorgen dat patiënten in Suriname met een hoog risico op bloedstolling een betere behandeling ervaren. Onlangs heeft Dr. G.P. Oehlers, cardioloog bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), het nieuwe programma gepresenteerd aan het ministerie van Volksgezondheid. Door de digitale technologie worden onder andere complicaties verminderd en zorgkosten verlaagd.
Zo’n duizend patiënten in Suriname krijgen een behandeling voor antistolling. Regelmatig moeten bloedwaarden worden gecontroleerd, en een nieuwe doseringsschema worden voorgeschreven. Voor vele andere duizenden mensen die ook zo’n behandeling nodig hebben is het niet mogelijk om zulke behandelingen te genieten, vanwege de lange reisafstanden naar ziekenhuizen, gebrek aan specialistische kennis in de buurt of gebrek aan geld.
Oplossing e-health
Oehlers zocht naar een efficiëntere ondersteuning voor antistollingsbehandeling, en kwam uiteindelijk terecht bij het Nederlandse bedrijf Portavita, gespecialiseerd in software en diensten voor de behandeling en preventieprogramma’s voor medische ziektes. Door de nieuwste digitale technologie die al in Nederland wordt toegepast, kan ook de zorg in Suriname verbeterd worden. Het bedrijf heeft het digitale antistollingsprogramma ontwikkeld, waardoor alle patiënten bereikt kunnen worden die gebruik maken van een smartphone en WiFi. Hierdoor is het afgelegen gebieden in het binnenland ook toegankelijker.
Portavita maakt gebruik van de nieuwste digitale technologie en is compatibel met alle pc’s, tablets en smartphones. Artsen, trombosedienst personeel en de patiënten hebben direct toegang tot hun deel van het systeem. Patiënten kunnen de resultaten, medicatie doseringsschema en hun nieuwe afspraak bekijken via een speciaal ontwikkelde, beveiligde portal: het digitale logboek.
Besparingen
Daarnaast kan het programma zorgen voor lagere kosten. Het programma kan namelijk werk uit handen nemen van specialisten. Het risico van complicaties wordt verlaagd, met als gevolg dat de totale zorgkosten per patiënt dalen.
Ook wordt er veel tijd bespaard. Patiënten in Suriname moesten eerst drie keer op een dag naar het ziekenhuis komen voor een goede trombosebehandeling. ’s Morgens moesten ze naar het lab om een bloedmonster te nemen. Later op de dag kwamen ze terug om het resultaat te halen en een doseringsschema te ontvangen. En vervolgens naar een andere locatie om een afspraak te maken voor een volgend bezoek aan het lab. Door dit e-healthsysteem hoeft de patiënt nu maar een keer naar het ziekenhuis of polikliniek te gaan om een bloedmonster te nemen. De rest kan worden behandeld via het Portavita Digital Logboek.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft na de presentatie van dit e-healthprogramma laten weten dat dit een toegevoegde waarde is voor de gezondheidszorg in Suriname.
Bron: PRNewswire
Foto: Perpetualstream