Bij de 200ste editie van Parbode Magazine – Parbode Sneak Peek
Deze maand tellen we exact de tweehonderdste editie van opiniemaandblad Parbode. We zijn bijzonder trots en erkentelijk dat we, dwars door de vele crises heen en zonder één maand over te slaan, deze bijzondere mijlpaal hebben bereikt. Inmiddels hebben zich grote veranderingen binnen ons bedrijf voorgedaan en zullen we alle zeilen moeten bijzetten om uw lijfblad voort te zetten.
Door Redactie Parbode
Op 1 mei 2006 stond het allereerste nummer van Parbode in de winkelschappen. TCT-minister Alice Amafo sierde toen de cover van ons eigen full colour Surinaams opiniemaandblad. Het was uitgever Jaap Hoogendam, die het initiatief had genomen iets nieuws te beginnen nadat hij had vernomen dat het enige Surinaamse opinieblad, Paramaribo Post, was opgeheven.
Met opiniemaandblad Parbode beoogde uitgever Jaap met name de corruptie in Suriname aan de kaak te stellen. Jaap was tot aan zijn dood in januari 2020 erg principieel en recht door zee. Hij nam geen blad voor de mond en noemde man en paard. Dat is niet anders met ons magazine. Onze kritische toon en onthullende reportages hebben wel tot gevolg gehad dat we meer dan eens werden geconfronteerd met rechtszaken, bedreigingen en zelfs grof fysiek geweld.
Velen hebben in de afgelopen zestien jaar hun krachten aan Parbode gegeven en een persoonlijke groei doorgemaakt. En in de loop der jaren hebben tientallen journalisten-in-opleiding uit Suriname, Nederland en België bij ons de kneepjes van zorgvuldige, kritische en onafhankelijke journalistiek geleerd. Tientallen buitenlandse studenten journalistiek hebben voor hun bachelor- of masterstudie stage bij ons gelopen. Ook Surinaamse stagiairs van de lokale journalistenopleiding AHKCO worden de laatste jaren in ruime mate geaccommodeerd met een stageplek bij Parbode.
In de afgelopen jaren is er intensief gebrainstormd over hoe verder te gaan met Parbode. We zijn mediaondernemer Eddy Wijngaarde en andere betrokkenen die kosten noch moeite hebben gespaard om Parbode te behouden heel dankbaar. Inmiddels heeft er een overdracht plaatsgevonden en vindt de uitgave van Parbode niet meer plaats onder de vleugels van de Caribbean Media Group, maar onder stichting Parbode die gevestigd is in Nederland.
Behoud van ons bedrijf is echter alleen mogelijk als er binnen redelijke termijn een sluitende exploitatie komt en het blad daarmee duurzaam op eigen benen kan staan. Met meer advertenties, advertorials (gesponsorde journalistieke artikelen over initiatieven in de Surinaamse samenleving), meer abonnees en meer losse verkoop kan ons voortbestaan worden veiliggesteld.
Om de komende maanden Parbode uit te brengen en om met een financieel schone lei verder te kunnen gaan in 2023, is er een financiële injectie nodig. Er moeten schulden worden afgelost en, omdat de stichting met nul euro start, is er werkkapitaal nodig voor noodzakelijke investeringen rondom advertentiewerving en verkoop van abonnementen en losse nummers.
We vragen u als lezer om mee te helpen. Dat kan op verschillende manieren, variërend van een donatie tot het plaatsen van een advertentie of sponsoring van een advertorial waarbij u een mooi initiatief in de Surinaamse samenleving onder het voetlicht brengt.
We hebben tweehonderd edities lang de kwaliteit van onze journalistieke producties hooggehouden en issues die binnen de Surinaamse samenleving spelen aan de kaak gesteld. Dat willen we heel graag voortzetten. We rekenen daarbij op uw medewerking!
Het hele artikel is te lezen in het decembernummer van Parbode (nummer 200!), nu in de winkel