Biologisch kersen verbouwen is booming
Na drie kilometer lang hobbelen over een zandweg vanaf de OostWestverbinding, vlak na La Solitude in Commewijne, ligt daar de kersenplantage van Lal Farms. De Zwitsers-Surinaamse arts/internist, cardioloog en angioloog (bloedvatenspecialist, red.) Louis Tjon-A-Meeuw realiseerde hier een biologisch landbouwbedrijf waar per maand duizenden kilo’s kersen worden geoogst en verwerkt voor export naar Europa. Algemeen manager Asif Nabi vertelt in zijn nog ietwat primitieve | kantoortje met vol enthousiasme over het snelgroeiende bedrijf. “We kunnen de vraag naar onze kersen op het moment amper bijbenen.”
Het marktonderzoeksbureau Organic Monitor verzamelde met behulp van , dat gegevens 170 experts wereldwijd, presenteerde begin 2015 cijfers over de wereldwijde biologische markt. Het aantal biologische landbouwhectaren was in het jaar 2012 met zes miljoen hectare gestegen tot 43 miljoen hectare in 2013. Koplopers in biologisch areaal zijn Australië, Argentinië, de Verenigde Staten, China en Brazilië. De arealen in de Europese Unie zijn sinds 2000 verdubbeld en gestegen naar 10,6 miljoen hectare in 2013. Organic Monitor schat de totale biologische markt in 2013 op 55 miljard euro. Ligt hier de kans voor Suriname om de langgekoesterde wens als voedselschuur op te pakken? Nabi bevestigt deze vraag met volle overtuiging. “Het echte goud van Suriname ligt in haar vruchtbare bodem. De biologische landbouw is echt voor iedereen toegankelijk.”
Nabi vertelt dat eigenaar TjonA-Meeuw al jarenlang de wens koesterde om iets terug te doen voor zijn vaderland. De arts begon met de inzet van een stuk land van veertig hectare in Commewijne. Vroeger was dit gebied vermoedelijk een deel van plantage Nieuwzorg, waar tot 1860 suiker werd verbouwd. Na uitgebreid marktonderzoek met behulp van de Zurich University of Applied Sciences, maakte de arts de keuze voor het biologisch telen van de acerolakers. Vanaf 2007 begon hij met het ontbossen en realiseren van Lal Farms.
Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.