Blikschaderegeling: zegen of vloek? – Parbode Sneak Peek
Wat als je wordt aangereden, maar de gegevens op het schadeformulier zijn niet de correcte persoonsgegevens van de andere partij? Dit overkwam de 44-jarige Natalie W. in januari van dit jaar.
Op 14 januari reed zij na een lange dag richting huis toen een lijnbus een file inhaalde. Doordat er tegenliggers op de andere rijhelft waren, probeerde de buschauffeur in te voegen tussen het voertuig van Natalie en een andere auto. Door die manoeuvre beschadigde hij haar voertuig. “Zoals voorgeschreven haalde ik het schadeformulier tevoorschijn en vroeg naar het rijbewijs van de bestuurder van de bus. Die gaf aan dat zijn rijbewijs in zijn ‘kleine auto’ was en hij zijn gegevens wel even mondeling zou doorgeven. Nadat hij die had doorgegeven zodat het formulier ingevuld kon worden, kwam er een meneer naar mij toe die aangaf dat hij verder met mij zou afhandelen aangezien hij de eigenaar was en de buschauffeur niet over een geldig rijbewijs beschikte. De buschauffeur maakte zich toen heel snel uit de voeten”, vertelt Natalie. “Ik trok een streep door de gegevens van de buschauffeur en plaatste daarvoor in de plaats de gegevens van de meneer. Ik meldde mij de volgende werkdag aan bij de assurantiemaatschappij met het formulier met de doorhalingen. Ik gaf meteen door dat dit niet de chauffeur was en dat degene die mij had aangereden had gelogen over het feit dat hij in het bezit was van een rijbewijs.” Naar zeggen van Natalie ging de assurantiemedewerker schouderophalend verder met het verwerken van het schaderapport, maar haar schade werd in elk geval volledig gedekt.
Bevestiging
Abbigail Sisal, underwriter Claims Administration General bij Assuria, stipt aan, dat manipulatie van de gegevens op het schadeformulier niet zonder gevolgen is. “Indien de bestuurder niet in het bezit is van een geldig rijbewijs, wordt de claim wel behandeld, maar heeft de verzekeringsmaatschappij het recht om de schade te verhalen op de veroorzaker. Wij eisen wel dat de juiste gegevens vermeld worden en nemen geen genoegen met het ontbreken van gegevens op het schadeformulier. Belangrijk is dat de benadeelde hiervan geen schade mag ondervinden en dat de claim correct wordt afgehandeld. Wij kijken ook naar de schade, schadelocatie, situatieschets en foto’s om vast te stellen of het om een valse claim gaat. Deze handelswijze was er al vóór de introductie van de blikschaderegeling.”
Statistieken
“Met de invoering van de blikschaderegeling in maart 2018, kan de politie alleen erbij gehaald worden bij persoonlijke ongelukken of een aanrijding met dodelijke afloop. Of als de bestuurder(s) onder invloed verkeren van alcohol of als het voertuig zwaar beschadigd is (de sleepdienst wordt er dan eventueel bijgehaald, red.). Bij elk ander geval moeten betrokkenen een schadeformulier invullen en zelf naar de verzekeraar stappen waar hun voertuig verzekerd is.” Dit zegt inspecteur Humphrey Naarden van de afdeling voorlichting van het Korps Politie Suriname. Hij merkt op dat sinds de invoering van de blikschaderegeling de werkdruk bij de politie is verminderd. Op de vraag of er statistieken zijn over het aantal aanrijdingen waar de politie wel voor is uitgereden en welke aanrijdingen dat waren, antwoordt Naarden: “De unit Verkeer ondergebracht in het politiebureau Nieuwe Haven beschikt niet over statistieken.” Om toch te weten te komen of er statistieken zijn, wendden wij ons tot twee assurantiemaatschappijen. Uit commercieel oogpunt was één niet bereid om die informatie te delen, maar bij Assuria is vastgesteld dat sinds de regeling 50 procent van de claims binnen twee dagen wordt ingediend. Eind januari was er een evaluatie met de verschillende belanghebbende organisaties, waaronder de Survam (Surinaamse Vereniging van Assurantiemaatschappijen) en de politie. Steven Williams, hoofd van de Claims Schadeafdeling bij Assuria, bevestigt dat tijdens de meeting enkele pijnpunten zijn besproken zoals de gevallen waarbij men doorrijdt na een aanrijding of geen medewerking wil verlenen. Deze en de gevallen waarbij er sprake is van lichamelijk letsel, zijn een verantwoordelijkheid van de politie. Niet in alle gevallen wordt dit door hen opgepakt. Ook het aanstellen van een geschillencommissie werd tijdens deze meeting besproken.
Lees het hele artikel in de aprileditie van Parbode.