Bloedbank ‘bloedt’ door coronacrisis – Parbode Sneak Peek
De Bloedbank kampt al jaren met een bloedvraag vanuit ziekeninstellingen die groter is dan het aanbod. De COVID-19-pandemie heeft dit probleem verergerd. “Vanwege de lockdowns, het stay at home advies en de angst voor het oplopen van een infectie tijdens het doneren, zijn donatiebezoeken nog meer verminderd”, zegt Rachel Antheunis-Tjin-Asjoe, kwaliteitsbeheermedewerker van de Bloedbank.
Tekst Lisanne Waridjan
Roy Schmeltz (67) gaat gewoonlijk om de tien weken naar het Rode Kruis om bloed af te staan. Dat doet hij nog steeds in tijden van corona, maar dan wel met in achtneming van de COVID-19-maatregelen. “Mijn wens was altijd om de gemeenschap op zo’n manier te dienen. Ik voel het als een voorrecht dat ik bloeddonor mag zijn. Ik heb gemerkt dat het minder druk is, dus ik denk dat er minder mensen naar de Bloedbank gaan. Vóór de pandemie waren haast alle bedden ‒ zes tot zeven ‒ bezet, tegenwoordig maar twee tot drie!”, vertelt Schmeltz, die elke keer ernaar uitkijkt om bloed af te staan. In zijn jongere jaren kreeg hij vaak van zijn moeder te horen dat hij te mager was om bloeddonor te zijn. Maar dat bleek niet het geval toen de Bloedbank eens op zijn werkplek, De Surinaamsche Bank, langskwam om nieuwe donoren te werven. “Ik heb de kans direct aangegrepen. Mijn moeder was toen al lang overleden. Ik was ook reeds getrouwd. Door bloed te geven, weet ik zeker dat mijn bloed gezond is, want het wordt gecontroleerd door de Bloedbank”, meent Schmeltz, die zelf nooit bloed nodig heeft gehad en hoopt dat dit ook nooit het geval zal zijn. Op 22 november 2020 werd hij door de president benoemd tot Ridder in de Ere-Orde van de Gele Ster voor zestig keer doneren. De volgende decoratie is bij honderd keer; Schmeltz zit inmiddels op zeventig bloeddonaties.
“Momenteel telt ons donorenbestand 5203 donoren, dat is 13,3 procent minder ten opzichte van vorig jaar”, vertelt kwaliteitsbeheermedewerker Rachel Antheunis-Tjin-Asjoe wanneer we bij haar informeren hoe de situatie bij de Bloedbank in de coronatijd is. Ze benadrukt dat het standpunt van de Bloedbank altijd is dat eerst aan alle veiligheidseisen wordt voldaan, pas daarna aan de vraag naar bloed. Ook tijdens de coronapandemie blijft er een significante behoefte aan bloed; de vraag is tijdens deze coronaperiode nagenoeg hetzelfde gebleven. De crisis heeft zonder meer haar weerslag gehad op het aanbod van bloed en bloedproducten, doordat bloeddonoren vrees hadden voor dit nieuwe virus en de Bloedbank genoodzaakt was om tijdens de lockdownperiode haar openingstijden aan te passen.
Lees dit artikel verder in het meinummer van Parbode, ook digitaal verkrijgbaar