Boekrecensie: Amerikaanse troepen in Suriname
In Amerikaanse troepen in Suriname zijn de memoires van Purcy Reinier Daisy Leeflang (Pa Lefi) opgenomen. Leeflang (1925-1992) trad in 1942 in dienst als chef-klerk van de afdeling Post-Engineers van het Amerikaanse leger in Suriname. Het boekje van 67 bladzijden met semi-harde kaft is uitgebracht door Stella Pollack-Leeflang en gaat over herinneringen uit de jaren 40 van een Surinamer die destijds voor de Amerikaanse troepen werkte. Het boek is daarom geen verhaal, maar wel heel interessant.
In het derde hoofdstuk wordt uitgelegd waarom de VS tijdens de Tweede Wereldoorlog een militaire basis in Suriname vestigden. De Amerikaanse troepen kwamen aan in 1941 en zetten hun legerkampen op in Para. De andere legeronderdelen werden te half Flora, Zorg en Hoop, Billiton, Paranam, Beekhuizen en te Zanderij opgezet. Er werd een weg aangelegd tussen Onverwacht en Zanderij waarbij men het weggedeelte dwars door een grote zwamp heeft moeten stutten met dure houtblokken die nog steeds standhouden. Er werd ook een clubgebouw opgezet voor de Amerikaanse militairen op de plaats waar nu het gebouw van de EBS staat, en waarin ook de Amerikaanse ambassade gevestigd was. Het perceel werd onteigend omdat de eigenaar het niet wilde verkopen. Aan de Heiligenweg werd een medische dienst neergezet waar de soldaten naartoe moesten om ze op geslachtsziekten te onderzoeken voor ze naar hun kampen terugkeerden. Het vliegveld te Zorg en Hoop werd aangelegd voor een snelle verbinding met het vliegveld te Zanderij. Veel Surinamers gingen in dienst bij de Amerikanen die wel vijf- of zesmaal een normaal Surinaams salaris betaalden.
Er worden ook verschillende functies en dienstonderdelen bij de Amerikanen in Suriname beschreven. Het Amerikaanse legerkamp werd voorzien van water en elektriciteit door de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij en de Nederlands-Indische Gasmaatschappij, maar het beschikte ook over een eigen elektrische centrale. Er werd voorts een afdeling van de US Navy in Suriname gestationeerd om de onderwaterduikboten van de Duitsers die het gemunt hadden op hun schepen, te kunnen bestrijden. De Amerikanen konden een luchtmachtbasis in Frans-Guyana opzetten nadat ze merkten dat de Duitsers Frans-Guyana als basis gebruikten. De vraag van de Amerikanen om een permanente Amerikaanse luchtbasis op Zanderij op te zetten werd door de Nederlanders geweigerd, omdat dit de bedrijven in Suriname zou ontwrichten.
Dan is er nog een humoristisch stukje over Majoor Garcia, een Puerto Ricaan (Amerikaan dus), die hogergeplaatsten oversloeg en alle Surinaamse werknemers in een veel hogere salarisschaal wilde plaatsen, wat hem niet lukte. Hij liet toen laaggeschoolde Puerto Ricanen halen die Amerikanen waren en die hij evenveel kon betalen als de Amerikanen. Op 1 september 1945 gaf Japan zich over, nadat Amerika een atoombom op Japan had geworpen en twee steden had verwoest. Op 19 januari 1948 vertrok de laatste Amerikaanse commandant uit Suriname. Amerikaanse troepen in Suriname
4 STERREN
Christa Sluisdom
Amerikaanse troepen in Suriname (United States armed forces in Suriname). Beknopte geschiedenis van hun aanwezigheid gedurende 1941-1948 – memoires van Purcy R. Daisy Leeflang (Pa Lefi), 2022, Ralicon, ISBN 9789991457510
Gepubliceerd in het juninummer van de Parbode
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren