Boekrecensie: De toekomst van ons verleden – Parbode Sneak Peek
Oud-premier dr. Jules Sedney heeft eerder dit jaar bij de herdenking van zijn 95ste geboortedag de derde, volledig herziene druk van zijn levenswerk De toekomst van ons verleden gepresenteerd. Deze klassieker, door Vaco Publishers uitgebracht in een fraaie hardcover editie, geeft niet alleen een beschrijving en analyse van politieke ontwikkelingen, maar biedt de lezer ook een kijkje achter de schermen van het politieke toneel.
Ten opzichte van de vorige uitgaven uit 1997 en 2010 heeft er een uitbreiding plaatsgevonden met nieuwe hoofdstukken en analyses van actuele onderwerpen zoals de Terugroepwet en de Amnestiewet. Evenzo zijn de gegevens in de bijlagen – zeer nauwgezette overzichten van alle ministers, parlementsvoorzitters, volksvertegenwoordigers, opeenvolgende regeringen, verkiezingsuitslagen – bijgewerkt tot 2017. Als politicus heeft de auteur veel van de beschreven gebeurtenissen van nabij meegemaakt, en zijn memoires daarover op heldere, gedocumenteerde wijze aan het papier toevertrouwd.
Sedney behandelt een scala aan belangwekkende onderwerpen zoals het dynamische krachtenveld binnen de politiek, etniciteit, verbroederingspolitiek, wijzigingen in het kiesstelsel en de staatkundige onafhankelijkheid. Daarnaast analyseert hij uitvoerig de ondergang en de wedergeboorte van de democratie in de jaren tachtig. De oud-premier stelt onder meer vast dat ‘Suriname op weg is een land te worden naar Zuid-Amerikaans model. In zo’n samenleving spelen vraagstukken van etniciteit en verbroedering slechts in de marge mee. In het centrum gaat het om geld en om geaccumuleerde macht’. Toch merkt hij even later op dat de politiek bijdraagt aan de etnische verzuiling van de samenleving. Iedere partij zorgt voor ‘zijn eigen mensen’. De etnische verzuiling neemt daarbij bizarre vormen aan en ontaardt in etnische verkaveling.