Boekrecensie: Een kleine politieke historie van Suriname, Deel 1: 1650-1947
Van de hand van de ervaren schrijver en docent Nederlands, Robby Parabirsing (Rappa), is dit jaar Een kleine politieke historie van Suriname, Deel 1:1650-1947 verschenen. Dit boek is tot stand gekomen nadat Rappa in de periode augustus tot november 2019 colleges had verzorgd voor een groep jongvolwassenen over de historie van de Surinaamse politiek. Deze jongeren wilden namelijk voor de eerste keer deelnemen aan de verkiezingen van 2020.
Het lukte hem niet om hen in een kort tijdbestek over alles in te lichten, dus kreeg hij het advies om de informatie in een boek te verwerken.
Doel van dit historisch politiek overdenksel is om bestaande feiten begrijpelijk en in vlot leesbare vorm aan een breed publiek te presenteren en daarbij kritische aantekeningen ter overdenking te plaatsen. Het boek beschrijft heel eenvoudig de politieke geschiedenis. Er is geen ingewikkelde taal gebruikt, en de materie is voor iedereen begrijpelijk gemaakt. Interessant zijn de politiek-historische fragmenten die teruggaan tot de zeventiende eeuw. Zo schrijft Rappa dat Suriname vroeger vernoemd was naar de Engelse lord Francis Willoughby, die Suriname in bezit had genomen. ‘De Engelse vestiging voerde al gauw de naam Willoughbyland; in het officiële charter in 1663 werd deze naam vastgelegd en het grondgebied nader omschreven. In eerste instantie stonden de Engelsen in goede verstandverhouding met de kleine kolonie van Flamands, kolonisten die zich via de Zeeuwen aan de Commewijne hadden gevestigd, en met de Joden en anderen rond Thorarica’.
Elders verduidelijkt hij over het besturen van of regeren over de volksplanting door de commandeur of gouverneur dat dit enkel en alleen gedaan wordt met volle ondersteuning van een gewapende macht, die de volksplanting moet beschermen. ‘Vandaar dat een belangrijk uiterlijk kenmerk van zo een volksplanting de aanwezigheid van tenminste een versterkte militaire post, een fort, met liefst kanonnen (stukken geschut) was en bemand door daartoe opgeleide en bewapende militairen’.
In het boek zijn onder andere drie foto’s opgenomen die een beeld geven van vroeger. Het gaat om foto’s van Theater Bellevue en Theater Luxor en een foto van de verkiezingspropaganda van dr. Schuitemaker anno 1926. Rappa geeft aan dat er na de Tweede Wereldoorlog stormachtige politieke ontwikkelingen hebben plaatsvonden. Er werden politieke partijen opgericht en er werd gediscussieerd over de invoering van het Algemeen Kiesrecht. In deel II van deze boekenserie weidt hij uit over de eerste verkiezingen in Suriname volgens dit kiesrecht. Deel I gaat immers alleen over de periode 1650-1947. Een kleine politieke historie van Suriname is een handig boekje om de kennis te verscherpen over onze politieke geschiedenis. Een aanrader voor studenten en niet-studenten. Speciaal voor deel I heeft Rappa ook een apart werkboekje, dat extra inzicht geeft, uitgegeven.
Chiara van Leeuwaarde
4 STERREN
Een kleine politieke historie van Suriname, Deel 1: 1650-1947, Rappa, 2023, Ralicon, ISBN 9789991457567
Deze recensie is gepubliceerd in het julinummer van de Parbode
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren