Boekrecensie: Het Alakondre Drakenmeisje
Het prachtige ingebonden boek Het alakondre drakenmeisje is geschreven door Kit-Ling Tjon Pian Gi, die het bekendst is als beeldend kunstenares en kunstdocent. Het woord alakondre betekent letterlijk ‘alle landen’ in het Surinaams, maar dit unieke woord duidt een begrip aan, een persoon die zich verschillende culturen (van Suriname) eigen maakt en zich aan elke cultuur kan aanpassen, zoals uitgelegd in het voorwoord.
Het drakenmeisje is in dit fantasieverhaal de hoofdpersoon Darey Ann die boeiend kan dansen met een drakenmasker op. Dit doet zij met bewegingen uit de pentjak silat – Javaanse gevechtskunst – en de Chinese Chi gong, de sierlijke, rustige bewegingen die vroeg ’s morgens zwijgend in een groep worden gedaan, omdat dit heilzaam is voor het vloeien van de chi, de levenskracht.
In haar boek heeft Kit-Ling 24 van haar kleurige schilderijen van de verschillende Surinaamse culturen als illustratie gebruikt. Het knappe van dit boek is dat het een vloeiende kennismaking vormt met de verschillende Surinaamse culturen gezien door de ogen van Darey Ann en door de fantastische avonturen die zij beleeft, zelfs tweemaal een hele geografische verhuizing in luttele minuten, eerst naar Nederland, dan naar China, als ze op een cruciaal moment in haar leven in haar eentje, op een verlaten plek de dans met het drakenmasker doet. Later blijkt het een masker van de eenhoorn te zijn – de Ki Lin – die voortkomt uit de cultuur van de Hakka Chinezen van Suriname. Bijna de helft van het boek speelt zich af in China waar Darey Ann het maanfeest en een traditionele begrafenis meemaakt.
Het boek is eenvoudig genoeg geschreven dat een pienter lezertje uit de laatste klas van de lagere school het kan lezen en begrijpen en de gemiddelde muloleerling zeker ook. Ze zullen zich er ook mee kunnen identificeren, omdat het de lagereschoolperiode, het mulo en de middelbare school van Darey Ann behandelt. Toch kan je het niet wegzetten als een jeugdboek, want het is afwisselend en door de gelaagdheid van de verschillende culturen ook voor een volwassene zeker boeiend.
Het verhaal begint sprookjesachtig met een baby (Darey Ann) die door een ouder echtpaar Ma Memmie en Pa Pepe in het bos wordt gevonden. De inheemse cultuur komt aan bod door een inheemse mythe die haar pleegmoeder vertelt van Henkie en de jaguar. Ook de watramama, de zeemeermin uit het bos, is zo’n sage. Het hindoehuwelijk wordt beschreven door Darey Ann naar aanleiding van haar mulolerares Sharmila die trouwt, evenzo het Javaanse huwelijk omdat haar broer op de javanisme-manier trouwt. De schrijfster/schilderes Kit-Ling is zeventig jaar, maar de tekst is geen moment oubollig, integendeel is het boek sprankelend. Ondanks dat de verschillende culturen in Darey Anns leven worden beschreven, is het boek nergens bruya (warrig). Kortom een heel mooi boek, zowel uiterlijk als inhoudelijk.
4½ STERREN
Natalie Blagrove
Het Alakondre Drakenmeisje, Kit-Ling Tjon Pian Gi, 2022, uitgegeven door Readytex Art Gallery i.s.m. Kit-Ling Tjon Pian Gi, ISBN 9789991475486
Gepubliceerd in het aprilnummer van de Parbode
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren