Boekrecensie: Méér dan een leven lang, FATUM 135 JAAR
Ter gelegenheid van haar 135-jarig bestaan op 12 april 2017 heeft FATUM in dat jaar een gedenkboek uitgebracht. Chandra van Binnendijk en Marieke Visser zijn de schrijvers, en ontwerp & vormgeving komt op conto van Helga Martens.
Met betrekking tot dit boek is het belangrijk deze feiten te vermelden, want een boek over ‘de handel in risico’, zoals het verzekeringswezen ook wel eens wordt genoemd, is voor mensen die niet in deze branche werkzaam zijn, niet direct interessant.
De presentatie van de lange bedrijfsgeschiedenis van FATUM is echter zodanig dat het een genot is om door het boek te bladeren, niet per se van kaft tot kaft te lezen, maar in ieder geval de kaders en teksten bij de vele foto’s. Vooral de eerste twee hoofdstukken geven een meerwaarde aan het normaal niet echt boeiende onderwerp ‘verzekeringen’. Het eerste hoofdstuk geeft een blik terug in het jaar 1882, en hoofdstuk 2, ‘Een historisch fotoalbum’ in een tijdslijn, besteedt aandacht aan het verleden van Suriname. Beide hoofdstukken zijn rijkelijk voorzien van mooie foto’s met verklarende tekst, en elk veertien bladzijden lang. Bedenk daarbij dat het boek een afmeting heeft van 25 bij 30 centimeter. Ook de overige hoofdstukken, die nu echt over het bedrijf, haar geschiedenis, haar hoofdpersonen én ‘gewone’ werknemers en gebouwen gaan, zijn mooi geïllustreerd. Zij tonen daarbij een beetje het dagelijks leven in Suriname. Het is leuk te zien hoe anders het vroeger was, bijvoorbeeld de rolpatronen van vrouw en man in onze samenleving, en hoe FATUM daarop heeft ingespeeld. Natuurlijk is er veel plek gegeven aan het belichten van markante FATUM-figuren, zowel uit het verre verleden als het heden. Ook het versurinamiseringsproces, de ontwikkeling van puur Nederlands bedrijf naar geheel Surinaams, is goed verwoord en ‘verbeeld’. De FATUM-slogans – onder andere ‘Lééf …maar verzéker je leven’, ‘De rode haan heeft weer gekraaid’– en uitspraken van historische figuren zoals ‘niets is meer waard dan de dag van vandaag’ van Johann von Goethe, verrijken het boek verder.
Hoewel de vormgeving dus hoog scoort, is er een minpuntje: de kleur van het lettertype. Het boek is gedrukt in een grijs (licht-antraciet?) lettertype op een witte achtergrond, wat het lezen onnodig vermoeiend maakt. Zwart was beter geweest, en ook de lettergrootte had hier en daar een puntje meer mogen zijn.
Indien het boek achter elkaar gelezen wordt, kunnen de herhalingen van feiten wellicht storend zijn, maar ik denk niet dat dat de bedoeling is bij dit boek. Blader er rustig door, lees hier en daar een tekst; je interesse wordt dan vanzelf gewekt.
4 STERREN
Sandra Smit
Méér dan een leven lang, FATUM 135 JAAR, Chandra van Binnendijk & Marieke Visser, 2017, uitgegeven door FATUM ter gelegenheid van haar 135-jarig bestaan, ISBN 9789991475066
Dit artikel is gepubliceerd in het aprilnummer van de Parbode