Boekrecensie: Memoires van een Surinaamse geoloog
In Memoires van een Surinaamse geoloog beschrijft auteur dr. Theo Wong in 180 bladzijden zijn professioneel leven, maar ook zijn persoonlijk leven dat startte in de Heerenstraat te Paramaribo. Het is een goed geschreven verhaal dat je ontspannen kan lezen.
Hij vertelt over de keus voor zijn beroep die zijn vader zachtjes van piloot naar geoloog aanstuurde, wat feitelijk zijn tweede keus zou zijn. Het boek verhaalt verder over zijn studie in Nederland en zijn belevenissen in het veld in binnen- en buitenland, want het praktijkgedeelte van de studie geologie speelde zich af in de minder herbergzame gebieden van Europa.
Het boek is verluchtigd met vele foto’s – wat minder scherpe, maar ook vele scherpe –, wat het boek interessanter maakt. Wong zag veel van het Surinaamse regenwoud en vele landen bij zijn veldonderzoeken. Hij werkte daarbij ook aan zijn promotieonderzoek. De staatsgreep van Bouterse komt in het verhaal ook even langs. Toen Staatsolie in het leven werd geroepen, was hij gesprekspartner van de buitenlandse oliemaatschappijen. Hij werkte als wellsitegeoloog voor Gulf Oil die hier voet aan wal kreeg. Er werd olie gevonden, maar deze bleek niet voldoende voor Gulf Oil om te blijven, waarna Wong met Gulf Oil mee mocht naar Columbia waar er geboord zou worden. Hierna kwam hij terug naar Suriname om voor Staatsolie te werken en had Wong de eer tijdens zijn verblijf op een booreiland de eerste offshore olievondst te mogen zien. Dit hield in dat hun geologische inschatting juist was geweest. Maar de exploratie was toch niet aantrekkelijk genoeg en het kantoor van Gulf Oil in Suriname werd gesloten.
Wong vertrok in 1984 met zijn gezin terug naar Nederland waar hij aan de slag ging bij Petrolog B.V. In 1986 begon hij te werken bij de Rijks Geologische Dienst, in 1991 werd hij hoofd van de afdeling kartering van de diepe ondergrond en in 1992 werd hij hoofd van het wetenschappelijk laboratorium. In 1996 werd dr. Wong bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en kreeg de leerstoel ‘Sedimentaire geologie van de diepe ondergrond van Nederland’. Hij schreef ook verschillende wetenschappelijke artikelen en boeken. Na zijn vervroegd pensioen voerde hij verschillende projecten uit voor verschillende olie- en bauxietmaatschappijen. Hij werd in Suriname, waar hij de academische opleiding geologie en mijnbouw had helpen opzetten, aangesteld als hoogleraar in de Geologie en werd in 2011 ook richtingscoördinator Geologie en Mijnbouw. Wong kreeg van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen de ‘Gouden Opbouwdiamant’ opgespeld voor zijn buitengewone verdiensten voor de ontwikkeling van geologie en mijnbouw in Suriname.
4 STERREN
Christa Sluisdom
Memoires van een Surinaamse geoloog, Theo Wong, 2023, Uitgeverij Ralicon, ISBN 9789991457628
Gepubliceerd in het meinummer van Parbode
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren