Bouwen rond azuurblauw meer
Als het aan Berrie Klein en Henk van Ravenhorst ligt, wordt ‘Blauwmeer’ één van de meest succesvolle bouwprojecten in Suriname. Onlangs legden de twee Nederlandse ontwikkelaars de eerste steen voor het woongebied langs de Martin Luther Kingweg, dat uniek gelegen is aan onder water gelopen voormalige bauxietmijnen.
Suriname telt tal van bouwprojecten van ontwikkelaars die er op papier ambitieus uitzien, maar waar in de praktijk weinig van terecht komt. Initiatiefnemers komen meer dan eens hun afspraken niet na ten aanzien van infrastructurele voorzieningen, met als gevolg dat kopers na oplevering van hun woning niet over elektriciteit en stromend water beschikken, terwijl de beloofde verharde wegen modderige zandpaden blijken te zijn.
Van Ravenhorst en Klein, die zichzelf ‘echte bouwers’ noemen, realiseerden zich dit maar al te goed toen ze enkele jaren geleden van een Surinaamse projectontwikkelaar het ruim honderd hectare grote Blauwmeer kregen aangeboden. Van Ravenhorst: “Financiers in Nederland gingen gelijk in de hekken hangen toen ze hoorden dat het om een project in Suriname ging. Daar hebben ze slechte ervaringen mee. Maar uiteindelijk hebben we het toch rond gekregen.”
Het initiatief is in vele opzichten uniek voor Suriname, met onder meer ondergrondse bekabeling, persriool en gegarandeerde drinkwatervoorzieningen. Daarnaast verrijzen een gemeenschapscentrum, een school, artsenpraktijk en horecafaciliteiten. Maar het meest bijzondere is de locatie: de woningen worden gebouwd rond de voormalige Accaribo-bauxietmijn van Billiton. Deze staat vol met azuurblauw water, waar het project zijn naam aan te danken heeft. Klein: “Het sulfaatgehalte van het water is hoog. Maar hoewel het nog niet ph-neutraal is, is het wel veilig. Er zwemmen zelfs enorme vissen in.”
Door de jarenlange mijnbouwactiviteiten is een glooiend landschap ontstaan. “Dat blijft zoveel mogelijk intact”, legt Van Ravenhorst uit. “Het laagste punt ligt 2,8 meter boven de zeespiegel, het hoogste punt dertien meter. Van wateroverlast, zoals bij veel andere projecten, zullen de bewoners dus geen last hebben.”
Blauwmeer lijkt op voorhand al een verkoopsucces te worden, mede dankzij de financieringsmogelijkheden. Van de 150 standaardwoningen in Resort Blauwmeer, die met EPF-panelen worden gebouwd, is volgens de twee Hollandse bouwers al bijna negentig procent verkocht, van de ruim honderd blote kavels rond het meer, in Residence Blauwmeer, ruim veertig procent. Klein: “Er is een aanzienlijk deel verkocht aan mensen in Nederland die een band met Suriname hebben. Je hebt al een complete standaardwoning op eigendomsgrond vanaf 35.900 euro, daar koop je in Nederland nog geen garagebox voor.”
De standaardwoningen zijn ontworpen door architect Lucien Lafour, die in Paramaribo onder meer het futuristische gebouw van de Nederlandse ambassade realiseerde. De verantwoordelijkheid voor de woningbouw ligt in handen van aannemersbedrijf Haukes NV. De blote kavels mogen door de kopers naar eigen goeddunken worden bebouwd. Een nog op te richten eigenarenvereniging zal belast worden met het onderhoud van het complex.
De eerste woningen worden naar verwachting op zeer korte termijn opgeleverd. De realisatie van die woningen is slechts een start. “In de volgende fase gaan we een professionele golfbaan met achttien holes aanleggen, daarover zijn we in gesprek met Alan Rijks, de specialist op het gebied van golfbanen”, zegt Klein. “Verder is het de bedoeling om vanaf het ressort een waterverbinding te realiseren met de nabijgelegen Surinamerivier, zodat bewoners met hun boot daar naartoe kunnen. We willen bovenal benadrukken dat dit een betrouwbaar initiatief is en bewijzen dat het ook in Suriname mogelijk is om een project goed af te ronden.”