Brian eet smakelijk
Zeg ‘Suriname’ en je zegt ‘eten’. Lekker eten, veel eten en goedkoop eten. Maar niet altijd gezond eten. In Brian eet smakelijk leert de jonge Brian op school over gezonde voeding. Wanneer hij ’s middags thuiskomt, ligt er een briefje op tafel met vijftien srd erbij: ‘Koop bami of nasi en laat wat over voor mij, mama.’ Zo gaat het bijna elke dag. Zijn moeder heeft immers geen tijd en geld om te koken en zijn vader woont in Nederland bij een andere vrouw.
Brian en zijn zus Whitney willen het anders aanpakken en zoeken zelf geld om groenten en andere gezonde producten te kopen. Ze halen rijst, kip en kousenband en maken een verse maaltijd voor hun mama. Dat smaakt naar meer. Het gezin beslist elke week een gevarieerde menulijst op te stellen met kip, vis, verschillende groenten en fruit. Ze eten niet alleen gezonder, de drie passen hun hele levensstijl aan en gaan ook naar de sportclub. Whitney denkt er zelfs aan om voor diëtiste te gaan studeren.
Brian eet smakelijk toont het schoolvoorbeeld van een gezond gezin. Het wordt dan ook gratis op scholen in de vijfde klas uitgedeeld. In 23 pagina’s tekst leren kinderen een heleboel
levenslessen over gezond leven: eet niet elke dag bami en nasi, sport regelmatig en drink geen soft. Terwijl de schijfster, Cynthia McLeod, het clichébeeld van dure groenten en fruit wil doorbreken, houdt ze enkele andere stereotypen overeind. Het dikke meisje in de bus is onvriendelijk omdat ze veel snoept en de vader van Brian laat zijn moeder achter en verhuist naar Nederland met een andere vrouw. Ook die boodschap onthouden kinderen.
Het is volgens romanschrijfster McLeod gewoon de Surinaamse realiteit. Ze scheef dit verhaal geheel vrijwillig in twee weken tijd op verzoek van het Voedingscentrum Suriname. Brian eet smakelijk is ongetwijfeld een goede stap in de bestrijding van overgewicht in ons land. Echt effectief wordt het pas wanneer ook ouders het boekje in handen krijgen.
Brian eet smakelijk, Cynthia McLeod, 2015, Stichting Voedingscentrum.sr en Inner Wheel Paramaribo, ISBN 978 99914 7 318 5