CAMPUS VAN GELOOF, HOOP EN… ANGST
“Dit aantal afgestudeerden geeft aan dat studenten hundoelstellingen willen halen…”. Woorden van een geëmotioneerdestudentenvertegenwoordiger tijdens de Eerste Gemeen schappelijke Bul uitreikingvoor de drie faculteiten der Maatschappij, Medische- en TechnologischeWetenschappen, 30 juni jl. Enz. enz.- de begintekst van de redactie uit het informatiebulletin ADEKUS van deAnton de Kom Universiteit van Suriname.
Kunnen halen- was beter opzijn plaats geweest, want de wil om het te halen is bij iedere studentaanwezig. Daarvoor reis je elke week, elke dag tot naar de Leysweg. Maar willen of kunnen is niet datgene waarmee ze zitten. De vraag is: hoestaat het met de hoop wanneer docenten je de motivatie ontnemen en geloofovergaat in angst…
De structuren van het ADEK zijn vernieuwd. De doctoraletitel is afgebouwd en de wereldwijd bekende bachelorstitel is in de plaatsdaarvan geïntroduceerd. De studieduur van vier jaren is ingekort tot drie. Deeerste twee jaren bestaan elk uit twee semesters, in het derde jaar – het 5esemester- studeren ze af. Een kortere studieperiode, “maar, zeggen studenten,je doet er toch langer over, omdat het onmogelijk is om alle vakken in vijfsemesters te halen. Je zal bepaalde moeten droppen, want 10 vakken per semesteris gewoon teveel!”
Behalve dat de stof omvangrijk is, worden sommige vakken meteen bepaalde attitude gedoceerd. In het Constructie Mechanica III lesuur voelenstudenten van de Technische Faculteit (TF) zich als een angstig, gevangen volktegenover een machtige keizer. Geen dictaat, geen stof uit boeken. Een massaaan informatie die in rap tempo overgeschreven moet worden. Alleenstenotypisten zouden het binnen zijn tijdlimiet en geduldgrens kunnen halen.“Hoe kan ik de stof opnemen terwijl ik razendsnel moet schrijven?” denkt eenstudent luidop. “Omdat je niet oplet!” is het eerste wat de docent terugzegt.En niemand meer die nog wat aan Nero durft te vragen. “Bij jou halen we hettoch niet,” is de berustende gedachte. En ze weten het, want anderen die hunzijn voorgegaan, hebben alle vakken binnen, alleen CM III nog. Promoveren kan dusniet. Wanhopige studenten die in staat waren het te betalen hebben het vak inNederland overgedaan; niet in een uithoek maar op de TU van Delft. En in eenkeer gehaald.
Celnummer
“Weet je wat de bedoeling is van een docent?” vraagt eenstudent. “Een docent is ervoor om je te begeleiden en te helpen.” “En je temotiveren”, vult een ander aan. “Hij wil dat je het haalt”, zegt een derde,“maar deze niet! Als parttimer zie je hem nooit op de campus en het enigenummer, een celnummer, dat hij heeft doorgegeven is altijd uit!”
In het afgelopen semester heeft geen van de 30 tweedejaarsstudenten het gehaald. Het recht op inzage van het verbeterde tentamenwerkwordt de studenten ook zonder opgave van redenen onthouden. Vaker beklag bij derichtingscoördinator, toezichthouder op de docent, en zelfs bij het bestuur vande universiteit: het blijft bij beloften. De gehouden hand boven het hoofd vande bewuste docent vormt een spiegelbeeld van de politiek in het land. Docentenvan andere leervakken die ervan op de hoogte zijn, leven met de studenten mee,terwijl sommige studenten menen dat de stof ook te veel is om in een lescollegevan drie uren te behandelen. Ook bij CM I waar het spreekvolume bijnaonhoorbaar is, zou er sprake zijn van arrogantie. En ironie: de docent istevens richtingscoördinator.
Dat ze zich als keizer op de troon voelen, bewijst devolgende waarschuwing van een docent wiskunde op haar eerste collegedag voor destudenten van Maatschappij Wetenschappen: “Jullie moeten niet denken dat je hetbij mij gaat halen!” Het lood is hiermee in de schoenen gegoten. “En denk jedat dit motiverend is voor ons?” vraagt een student zich wanhopig af.
Consultancy
Behalve dat ze onderdrukt worden, wordt er ook met de ijvervan studenten geld verdiend. Naast het werk op de universiteit is het houdenvan een consultancybureau een lucratieve bezigheid waar docenten soms meer tijdaan besteden. Voor een aangenomen opdracht worden ‘de tot slaafgemaakten’ er opafgestuurd om er een verslag over te maken. Als oefening, maar… het voor- ofhalve werk is hiermee ook toevallig wél gedaan; En gratis! “We weten dat, maarwat moet je anders doen? Waar kan je anders gaan? Er is maar één universiteit,dus zwem je mee met de stroom en hou liever je mond!”
Een afgestudeerde voor Economie wijst op een verschijnseldat meer traditie is dan fenomeen: “Moet je eens opletten: studentenRechtswetenschappen en Economie halen het in een keer maar die van deTechnische Faculteit doen er altijd 5, 6 ,7 jaar over. En dan hebben ze maarpas een bachelor.”
Volgens sommigen TF studenten hoeft het niet aan demoeilijkheidsgraad van het vak te liggen: “De vakken Staal en Beton enVloeistoffen zijn ook moeilijk maar die buitenlandse docent is vriendelijk enwil helpen. Hij is bereikbaar en zijn mate van aanwezigheid op de campus geeftons ook een prettig gevoel. Maar we mogen niet jokken want er zijn ook enkelegoede, eigen, Surinaamse docenten tussen die verantwoordelijkheidsgevoel enliefde hebben voor het werk.”
Het semester bestaat uit tien vakken, maar docenten vanmoeilijke vakken eisen vaak alle tijd op voor de materie en wanneer het foutgaat, kan het alleen aan hen liggen, aan ‘die luie studenten". Volgensdeskundigen beginnen de problemen met moeilijke vakken al op de lagere school.Onbevoegde leerkrachten, door een tekort, maar ook door politiek geregel, inhogere klassen doen het niveau en de doorstroming in het onderwijs geen goed.
Eindcijfer
“Het ADEK is een hoog intellectueel instituut, we moetendaarom op een bepaald niveau zitten om de waarde van een bachelorsdiploma te garanderen”, zegt eenbestuurslid. “Studenten die met een eindcijfer 5 of zelfs een 4 inschrijven,krijgen daarom grote problemen! We bekijken nu opties om een soortschakelperiode in te bouwen voor de zwakke studenten. Op de Medische Faculteitkennen we dit al: je moet een bepaalde score hebben om na het eerste jaarverder te kunnen. Je gaat moeten blokken en alleen de besten blijven hierdoorover.”
Dat het soms aan de docent kan liggen, ontkent hetbestuurslid niet. “Het is niet makkelijk en de bepalingen laten aanpakken niettoe. Zaken als discriminatie en slecht doceren, hoe bewijs je dat?” Een hogerbestuurslid: “Er gaan veranderingen komen, alleen niet zo snel, waardoor hetlijkt alsof we ‘de onaantastbaren’ een hand boven het hoofd houden. We zijnbezig met richtlijnen waaraan docenten zich moeten houden. Per slot ben je alsbetaalde werkkracht het hoofdbestuur verantwoording schuldig.”
Een probleemvan jaren.Wanneer van de 144 studenten minder dan twee procent een voldoendescoort voor Wiskunde, kloppen de radeloze studenten aan de deuren van DeNationale Assemblee. Ligt het aan de capabele docent die een zekere norm enniveau hanteert, te hoog voor leerlingen die een goede basis hebben gemist ofmet een marginaal eindcijfer over de eindstreep zijn gekropen? Of aan de manierhoe de stof wordt overgebracht aan zij die de doelstellingen kunnen halen? Metde hoop van de toekomst betekent langer dralen tijdverlies. Ook zij wordenouder, het blijft dan bij willen.