Caribische Noordzee-jazz
Toeristen trekken door grote evenementen op te zetten (zie ook artikel op pagina’s 38-39), is iets dat je organisaties op Curaçao niet meer hoeft te leren. Sinds jaar en dag worden grote artiesten uit Nederland en andere landen gehaald, die voor bomvolle zalen optreden. Veel van de bezoekers brengen speciaal voor een evenement hun vakantie op het eiland door. Een speciale editie van het befaamde North Sea Jazz Festival, begin september, is daar een mooi voorbeeld van.
Met de Noordzee heeft het hele festival natuurlijk niets te maken. Maar dat zal ze op Curaçao weinig uitmaken; want het North Sea Jazz Festival is één van de meest prestigieuze evenementen, waar iedere artiest wel wil staan. Ook al is het op Curaçao en niet in Nederland. Een bewijs daarvoor is het indrukwekkende leger grootheden dat op 3 en 4 september optreedt op een van de locaties op het zonnige eiland: Lionel Ritchie, Simply Red, Natalie Cole, George Benson en Luis Enrique zijn slechts enkele sprekende namen. Anders dan de festivalnaam doet vermoeden, staan dus niet alleen jazzvirtuozen op de podia, maar ook vertolkers van soul, world beat en latin.
Het is, zeker naar Surinaamse maatstaven, allesbehalve goedkoop om een avondje te mogen luisteren naar de diverse muzikanten: 150 euro ben je al snel kwijt, voor twee avonden betaal je ruim 250 euro. Maar daar heb je dan wel wat voor, zo oordelen veel muziekliefhebbers. Die komen van heinde en verre, ook uit Suriname. Mede gelokt door een gedegen en uitgekiende marketingcampagne van verschillende toeristische organisaties en luchtvaartmaatschappijen op het eiland. Het levert de toerismesector vele honderden extra gasten op.
Zon, zee en strand hebben een magische aantrekkingskracht, ook op artiesten. Sinds jaar en dag vliegen vooral Nederlandse bekendheden af en aan om een paar optredens te combineren met een welverdiende vakantie. Zoals Marco Borsato, Jan Smit en Lee Towers. De impact daarvan moet niet worden onderschat, want in hun kielzog reizen vaak tientallen verstokte fans met hun idool mee om al vakantievierend een bezoek aan één of meer concerten te kunnen brengen.
Rond het North Sea Jazz Festival is dat niet veel anders, want de kans om zoveel grote artiesten in zo’n kort tijdsbestek te zien optreden, is bijzonder. Hotels en trekpleisters spelen daar op in door met aantrekkelijke aanbiedingen te komen, iedereen pikt er een graantje van mee. Dat kan vooral omdat men bereid is de handen ineen te slaan en samen te werken. Wat dat betreft zal het nog lang duren voordat Suriname rijp is voor indrukwekkende festivals of grote artiesten. Want samenwerken is niet onze sterkste kant.
Historie
De eerste editie van het North Sea Jazz Festival vond in 1976 plaats in Den Haag. Vandaar de naam. Het festival telde destijds zes concertzalen, driehonderd muzikanten en zo’n negenduizend bezoekers. In dit allereerste festivaljaar traden jazzlegendes als Sarah Vaughan, Count Basie, Dizzy Gillespie, Stan Getz en een compleet overzicht van de Nederlandse jazz avant-garde op.
Het North Sea Jazz Festival heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een gerenommeerd internationaal evenement. Vijf jaar geleden verhuisde het evenement naar Ahoy in Rotterdam. En hoewel die stad niet aan de Noordzee ligt, bleef de naam gehandhaafd. Anno 2010 beslaat het festival vijftien concertzalen, treden er ongeveer dertienhonderd musici op en ontvangt het rond de zeventigduizend bezoekers per editie.
Curaçao heeft geen primeur voor wat betreft de organisatie van een buitenlandse editie. Van 2000 tot en met 2004 werd het North Sea Jazz Festival ook in Zuid-Afrika gehouden. Voor wie het unieke evenement wil bezoeken: bezoek de website www.northseajazz.com