Caribische parels
Voor wie het zich kan veroorloven, liggen op een paar uurvliegen van Suriname prachtige eilanden in het Caribisch gebied. Hagelwitte enzonovergoten stranden, wuivende palmen en een overdosis aan verschillendeculturen maken de regio tot een avontuurlijk paradijs met voor elk wat wils.Met de vakantie voor de deur laat Parbode in vogelvlucht het licht schijnen openkele parels.
Aruba
De toerist komt naar Aruba om op het strand te liggen, eengokje te wagen in een van de vele casino’s en om lekker verwend te worden.Kortom, om te genieten van een welverdiende vakantie zonder beslommeringen. Eenkostbare vakantie, dat wel, want Aruba behoort tot de duurste bestemmingen inhet Caribisch gebied. Dat neemt niet weg dat meer dan een miljoen bezoekerszowel per vliegtuig als per cruiseschip, vooral vanuit de Verenigde Staten, hetkleine eiland ieder jaar overspoelen. En dat heeft een keerzijde, want hetheeft er in de afgelopen decennia voor gezorgd dat het eiland nagenoeg volledigis veramerikaanst. Het knauwerige Amerikaans-Engels heeft het Nederlands, endeels ook het Papiaments, verdrongen.
Oranjestad is in de loop der jaren verworden tot een soortDisneyland. Alles lijkt namaak. Van de imposante kleurrijke ‘historische’ envooral kitscherige gebouwen in het centrum tot de glimlach van de receptionistein de luxe hotels. Toch is een bezoek aan Aruba de moeite waard, zeker voor hendie van zon, zee en zand houden.
Barbados
Een van de meest populaire bestemmingen van het Caribischgebied, Barbados, valt het beste te omschrijven als een veelzijdig tropischeiland, overgoten met een Engels sausje. Want dankzij ruim drie eeuwen Britsbestuur is de Engelse invloed overduidelijk aanwezig. Dat merk je in de veleluxe toeristenhotels, waar iedere middag nog keurig de
afternoon tea wordt geserveerd.
Barbados is het meest oostelijke Caribische eiland met eenoppervlakte van driehonderd vierkante kilometer en een kleine 300.000 inwoners.Eenderde van de bevolking woont in de hoofdstad Bridgetown. Een drukke engezellige plaats met veel terrasjes en winkels en her en der boeiendehistorische gebouwen.
Hoewel de suikerindustrie de gloriejaren achter de rugheeft, zijn buiten de stedelijke gebieden nog volop plantages te vinden waar deglooiende heuvels zijn bedekt met suikerriet. Sommige plantages zijn open voorhet publiek. Maar de toeristen komen vooral voor de witte stranden aan dewestkust- en zuidkust, waar hotels en appartementen elkaar afwisselen.
Barbados heeft ook minder aantrekkelijke kanten. Invergelijking met andere eilanden maakt de criminaliteit een bezoek niet geheelzonder risico’s. Vooral toeristen zijn in de afgelopen jaren met regelmaatovervallen, beroofd en in een enkel geval zelfs vermoord.
Martinique
Fraaie stranden, tropisch regenwoud, idyllische dorpjes,boeiende musea: en dat op een eilandje van 35 bij 70 kilometer. Martiniqueheeft het allemaal, wat het Franse eiland op de grens van de Caribische Zee ende Atlantische Oceaan tot een aantrekkelijke vakantiebestemming maakt vooriedereen die van variatie houdt.
Als overzees gebiedsdeel van Frankrijk ademt Martinique, metbijna 400.000 bewoners, een onmiskenbaar Franse sfeer uit, uiteraard vermengdmet typisch Caribische eigenschappen. Los van de gevarieerde flora en fauna,heeft het eiland iets dat veel andere eilanden niet hebben: een opmerkelijkehoeveelheid cultuuruitingen, variërend van theatervoorstellingen tot een voorzo’n klein eiland ongekend aantal musea.
De Fransen en Engelsen hebben Martinique door de eeuwen heenom beurten in handen gehad, totdat in 1816 de Fransen het pleit definitief inhun voordeel beslechtten. Van de Engelse invloed is weinig meer terug tevinden, op een enkel bouwwerk na. De Franse aanwezigheid is echteroverduidelijk voel- en zichtbaar. Dat wordt direct al duidelijk in de 120.000inwoners tellende hoofdstad Fort de France. Het drukkend warme en wat chaotischogende centrum doet en toe zelfs wat Parijs-achtig aan, met onder meer de St.Louis-kathedraal die boven de bescheiden skyline uitsteekt.
Maar Martinique is veel meer dan Fort de France, en buitende stad dringen de Caribische invloeden pas echt door. Wie vooral komt voor derust, heeft waarschijnlijk genoeg aan Les Trois Islets, dat als hettoeristische centrum van Martinique bekend staat en iets ten zuiden van dehoofdstad Fort de France ligt. Voor wie niet op ziet tegen een beetje beweging,biedt Martinique ook volop mogelijkheden. Het aantal duiklocaties is teveel omop te noemen, wie de voeten liever droog houdt en een stevige wandeltocht doorde heuvels wil maken, heeft aan een paar dagen ook niet genoeg om alle fraaieplekken te zien.
Saba
Ooit was Saba dé plaats om binnen mum van tijd jeNederlandse rijbewijs te halen. Met slechts een lange weg van veertienkilometer kon zelfs de grootste brokkenpiloot onbekommerd binnen een week hetfelbegeerde roze papiertje halen. Maar het rijbewijstoerisme is jaren geledendoor politiek Den Haag aan banden gelegd, dus moet het eiland het hebben vantoeristen die op zoek zijn naar natuurlijke charme en rust.
Dat er rijlessen op Saba gegeven kunnen worden, is op zichal een wonder. Het is allemaal te danken aan een volhardende en enigszinseigenwijze plaatselijke timmerman, Joseph Hassell, die zich enkele decenniageleden niet wilde neerleggen bij de negatieve adviezen van deskundigen, dathet onmogelijk was om een weg over het zeer heuvelachtige eilandje aan teleggen. Het verhaal gaat dat hij een schriftelijke cursus wegenbouw volgde envervolgens in 1938 begon met de aanleg van de weg, die in 1947 gereed kwam.Daardoor is het nu mogelijk om vanaf het vliegveldje nabij Hell’s Gate, hetenige vlakke stukje op het eiland, naar de haven aan de andere zijde van heteiland te rijden.
Hoewel Saba slechts 13 vierkante kilometer groot is (dehelft van Schiermonnikoog), heeft het eiland meer dan voldoende in huis vooreen geslaagde vakantie. En vooral een rustige vakantie, waarbij kan wordengenoten van het fabelachtige regenwoud dat tegen de hellingen van Mount Sceneryis aangeplakt en van de schilderachtige dorpjes, waarvan de hoofdstad The Bottommet een slordige vierhonderd inwoners verreweg het grootste is.
Saba is ook uitstekend geschikt voor een actieve vakantie.Er zijn prachtige wandelroutes uitgezet en voor duikers is het een waarparadijs. Duikcursussen worden ter plaatse gegeven. Wie zich daar liever nietaan waagt, kan altijd gaan snorkelen en op die manier de fantastische geheimenvan de onderwaterwereld ontdekken.
Sint Maarten/Saint Martin
Wie een zoektocht wil houden naar de lokale cultureleidentiteit op het Nederlandse deel van Sint Maarten, komt bedrogen uit. Ditstukje Nederlands koninkrijk heeft weinig ‘eigen’ meer. Door de explosievetoeristische groei die Sint Maarten de afgelopen vijftig jaar heeftdoorgemaakt, is het verworden tot een onduidelijke culturele mengelmoes met sterkeAmerikaanse invloeden. Afgezien van een zeer bruisend uitgaansleven en een paarhagelwitte stranden heeft Sint Maarten, dat 34 vierkante kilometer groot is,weinig opwindends te bieden. Het is volgebouwd, de wegen zijn dichtgeslibd enalles staat in het teken van het lucratieve cruisetoerisme. Dagelijks merenmeerdere schepen aan, waarvan de passagiers zich in de winkelstraten van dehoofdstad Philipsburg, waarvan Front Street de bekendste is, vergapen aankitscherige souvenirs. Hoe andersis de sfeer in Saint Martin, het 52 vierkante kilometer metende Franse deel vanhet eiland. In tegenstelling tot het chaotische en overvolle Philipsburg kom jehier in de hoofdstad Marigot echt tot rust. De knusse markt, de wat lometropische sfeer en de bevolking die veel minder gehaast lijkt te zijn dan inhet Nederlandse deel van het eiland, zorgen voor het ultieme vakantiegevoel. Enwat misschien nog wel belangrijker is: buiten Marigot vind je nog ongereptenatuur, zonder voortrazend verkeer en overbevolkte woonwijken. Het zijn vooralde prachtig witte zandstranden op het eiland die een onweerstaanbareaantrekkingskracht op toeristen hebben. De mooiste en meest rustige zijn tevinden in het Franse deel, waar Orient Beach en Grand Cas tot de meest bezochtestranden behoren.