Column: De zieke man van Zuid-Amerika
Venezuela wordt door economen gezien als ‘de zieke man’ van Zuid-Amerika. Het land met de bijna onuitputtelijke olierijkdom kampt met een structurele inflatie van boven de 50%, die veroorzaakt wordt door veel te hoge overheidsuitgaven. Volgens de Venezolaanse Centrale Bank is de geldhoeveelheid in de laatste 12 maanden toegenomen met 70%. Zelfs iemand die niet verder is gekomen dan de eerste hoofdstukken van het leerboek Economie, snapt dat bij een dusdanig toegenomen geldhoeveelheid de inflatie de bocht uitvliegt. Zo niet president Maduro; hij denkt dat de inflatie veroorzaakt wordt door woekeraars in de handel, en heeft duizenden prijscontroleurs ingezet die iedere echte of vermeende onregelmatigheid aan hem rapporteren.
Zodra de autoriteiten vermoeden dat er ergens iets mis is met de prijzen, wordt de betreffende winkel of winkelketen stante pede en onder toeziend oog van de media genationaliseerd. Hun voorraad goederen wordt dan tegen spotprijzen aangeboden aan het publiek. Het gebeurde deze maand nog met de retailer Daka. Kooplustige Venezolanen stonden meteen in lange rijen op de stoep om toe te slaan. De president lijkt zo zijn populariteit nog een beetje op te vijzelen.
Het dollartekort in Venezuela is chronisch en leidt tot een illegale parallelmarkt. Alleen al het ter sprake brengen van de parallelkoers, kan je in dit repressief geleide land op een gevangenisstraf van zeven jaar komen te staan. Buitenlandse investeerders mijden Venezuela als de pest, aangezien zij er binnen de kortste keren hun eigendommen kwijt kunnen raken.
Ook de criminaliteit blijft er hand over hand toenemen. De hoofdstad Caracas is één van de onveiligste steden ter wereld. Met 21.600 geregistreerde moorden in het jaar 2012, is Venezuela een koploper op het gebied van criminaliteit. Ook wat betreft corruptie, heeft het land een slechte reputatie en bungelt onderaan de index van meest corrupte landen. Het lijkt er op, dat Venezuela bezig is in chaos ten onder te gaan. De Brazilianen hebben overigens de laatste tijd ook te maken met corruptieschandalen en met volksprotesten. Toch lijkt Brazilië steeds meer de stabiele factor in de regio te worden, door hun sterke economie en hun goede reputatie als democratie.