Consument getergd door dolgedraaide economie
In de tweede week van april leek de stress in het land te pieken. De Bond van Leraren, de Particuliere Lijnbus Organisatie en de actiegroep tegen de voorzitter van de Surinaamse Politiebond besloten simultaan dat we met z’n allen moe zijn. De dolgedraaide economie drijft consumenten tot wanhoop. Parbode ging de straat op om de mening van de Surinamer en vertegenwoordigers van consumentenorganisaties in deze ‘precaire’ periode aan te horen.
De laatste valutaveilingen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hebben een valse start gemaakt. Beoogd werd een tegenwicht te bieden tegen de koersen op de parallelmarkt, echter bleek dit aldra valse hoop. Nadat slechts één bank zich aanmeldde, staakte de moederbank de veilingen vanwege geringe belangstelling. De dagkoers, die op dat moment SRD 5,79 was voor 1 US-dollar, koerste binnen enkele dagen naar 1 op 8. Werkend Suriname is niet te spreken over de laatste ontwikkelingen. Hyperinflatie blijkt haar intrede te hebben gedaan. Volgens de voorzitter van de Consumentenkring Suriname, Albert Alleyne, is de situatie in het land op dit moment erg slecht te noemen voor de consument. “Ineens gaan veel winkels over tot uitverkoop. Opmerkelijk is dat de winkels die dit doen, allemaal hun prijzen in USdollars hebben”, zegt Alleyne. Hij verwijst naar populaire acties als ‘2 voor 1’ en ‘5 voor 3’. “Dit betekent dat dit soort bedrijven altijd een hoge koers gehanteerd heeft en zich daarom de uitverkoop kan permitteren. Eigenlijk maken ze dus altijd bogo bogo winst”, stelt hij kritisch.
De fluctuerende koers en de economische onrust zijn misschien wel de reden waarom het op de Noodmarkt bijna leeg is. Het verschil tussen het aantal verkopers en kopers is enorm. Hoewel de koers vooral invloed heeft op importgoederen en nauwelijks op groenten en fruit, hebben de venters hierover toch een mening. “Wat ik vind van de situatie in het land?” begint Erwin Panka (55). “Ik heb niets te klagen. Mijn president heeft aan het begin van deze ambtstermijn gesteld met een missie bezig te zijn. Weet je waar missie van afgeleid is? Van missionaris. Een missionaris zal op zijn pad niet alleen rozengeur en maneschijn tegen komen. Er zullen maka’s zijn waardoorheen hij zal moeten lopen. Dit is een periode van revolutie, van vernieuwing. We moeten niet klagen, er zijn ergere dingen. We komen er zeker uit. Geloof mijn woorden”, zegt Panka overtuigd. Hij zegt in de 27 jaar als marktverkoper vaker voor hete vuren te hebben gestaan, en merkt op: “The harder the battle, the sweeter the victory”.
Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.