COVID-19-aanpak in onderwijs, de analyse van een chaos – Parbode Sneak Peek
Het is al jaren soep met balletjes met het Surinaamse onderwijs. Met de COVID-19-crisis die daarbovenop is gekomen, stevenen we af op een regelrechte onderwijsramp, waarschuwde voormalig onderwijsminister Raymond Sapoen begin dit jaar op Starnieuws. Tienduizenden leerlingen en studenten ontberen al maandenlang onderwijs. Af en toe wordt er iets beloofd over deskundige voortgang van ons onderwijs, maar voor de rest is het oorverdovend stil op het Onderwijshoofdkwartier aan de Kafiluddistraat.
Tekst Renate Sluisdom
We schrijven 17 juni 2021, anderhalf jaar in pandemietijd. Op de Surinaamse nieuwssite Sun.sr verschijnt een ingezonden opiniestuk van universiteitsstudenten die zich beklagen over de non-aanpak van de COVID-19-problematiek binnen de muren van onze enige universiteit, de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). Studenten van de Faculteit Technologische Wetenschappen (FTeW) maken duidelijk dat er hoegenaamd niets aan afstandsonderwijs is gedaan vanuit hun faculteit. Colleges worden nauwelijks gegeven, en als er een verscherping van COVID-19-maatregelen komt in april 2021, worden de dan reeds geplande tentamens verschoven tot nader order. Als in juni de verschoven tentamens plots weer op de agenda verschijnen, met minder dan twee weken tijd tussen tentamens en hertentamens, klimmen studenten in de pen. Ze hebben zich dan al tot de leiding van FTeW gericht, die hen duidelijk heeft gemaakt dat er geen enkele verplichting of dringende regel is opgelegd aan docenten om alternatieve manieren voor lesgeven en toetsing te vinden. Het waren maar ‘suggesties’, meldt het FTeW-bestuur. Het handjevol docenten dat wel op allerhande creatieve manieren de lesstof heeft proberen bij te houden, deed dat uit ‘goodwill’.
Chaos alom
De chaos beperkt zich niet tot de technologische faculteit van AdeKUS. Integendeel vieren ook in de rest van het onderwijsveld de ‘suggesties’ en de ‘geen verplichtingen’ de boventoon. Terwijl in Nederland leerkrachten rond 13 maart 2020 hevig beginnen te experimenteren met online lesgeven en allerhande onlinetools om het onderwijs zo gewoon mogelijk doorgang te laten vinden, kondigt de Surinaamse onderwijsminister vervroeging van de paasvakantie aan, zonder ook maar enige richtlijn of advies. Op 7 april 2020, de datum waarop de scholen weer open zouden gaan, wordt meegedeeld dat iedereen nog even thuis moet blijven. Daarna begint het feest pas goed: er worden ons allerlei oplossingen in de maag gesplitst: school-tv om 8 uur ’s avonds terwijl kleinbehuisden op elkaars lip zitten vanwege de partiële lockdown, scholen dicht, scholen open, klassen gesplitst, kerstvakantie verlengd, paasvakantie verkort, lesgeven via WhatsApp, wel onlineonderwijs, geen onlineonderwijs, lespakketten, afstandsonderwijs zonder onlineverplichting; Surinaamse leerlingen zagen het allemaal langskomen.
Lees dit artikel verder in het septembernummer van de Parbode, ook online verkrijgbaar