COVID-19, een extra uitdaging voor doven – Parbode Sneak Peek
Personen met een gehoorbeperking worden door de COVID-19-crisis extra hard getroffen. Niet alleen moeten zij zich strikt houden aan de coronamaatregelen van de overheid, ook wordt hun normale manier van communiceren verstoord door de mondkapjesverplichting.
Tekst Stephanie Waridjan
“Mondkapjes moeten, maar ik vind dat niet leuk. Op het werk draag ik het een uur, dan even weghalen om goed te ademen, en weer doorwerken”, gebaart Henk Kimpoel (58), voorzitter van de Stichting Surinaamse Doven Belangen (Sudobe).
Door het dragen van een mondbedekking is nu niet goed af te leiden of een persoon verdrietig of blij is. Mimiek is erg belangrijk voor een dove en is onderdeel van de gebarentaal. Ook het liplezen, een hulpmiddel voor vele doven, is niet meer mogelijk door het mondkapje. Vooral omdat een gebaar soms meerdere betekenissen kan hebben. In dat geval bepaalt het mondbeeld om welk gebaar het gaat en dat is nu weg komen te vallen. Doorzichtige mondkapjes zouden een oplossing bieden, maar dat wordt in Suriname nauwelijks toegepast. “Bij mij in de buurt heb ik een Chinese winkel waar ik altijd naartoe ga en die winkelier begrijpt mij wanneer ik hem iets uitleg. Als ik naar een andere winkel zou gaan, dan zou de communicatie moeilijk gaan. Mondkapjes zullen in 2021 blijven, denk ik. Ik hoop wel dat het niet meer hoeft”, maakt Kimpoel kenbaar.
De planning van Stichting Sudobe is dit jaar grotendeels niet doorgegaan.
Lees dit artikel verder in het speciale COVID-19-themanummer van de Parbode waarin ook de meningen van vele burgers over de COVID-19-situatie en de resultaten van een door Parbode gehouden enquête