COVID-19-vaccins in Suriname: vacci-naties of vacci-nazi’s? – Parbode Sneak Peek
Dik een jaar zijn we wereldwijd in de ban van het coronavirus. Farmaceuten werken dag en nacht om een vaccin, waar normaliter jarenlang voor wordt uitgetrokken, nu zo snel mogelijk op de markt te brengen. Het is een race tegen de klok om het ‘normale leven’ zo snel mogelijk weer in eigen handen te krijgen. Maar de meningen over de COVID-19-vaccins zijn sterk verdeeld. Ook in Suriname is niet iedereen enthousiast om de COVID-19-spuit zomaar in de arm te krijgen. En u?
Tekst Arjen Stikvoort en Samantha Waridjan
Karel Donk zal zeker niet de eerste zijn die in de rij gaat staan voor een COVID-19-vaccin en zich te laten inspuiten met een Pfizer-, AstraZeneca- of een Moderna-vaccin. De activist die vanaf het begin van de uitbraak in maart 2020 een fel tegenstander is van het wereldwijde COVID-19-beleid en in het bijzonder dat van Suriname, trekt veel in twijfel. “Ik vertrouw geen enkel vaccin dat op de markt komt. De data en informatie, alle research die erover verschenen is, stemmen mij niet gerust.” Hij haalt voorbeelden aan van mensen die voor het leven in hun gezondheid geschaad zijn. “De vaccins hebben vrijwel allemaal zogenaamde side effects, bijwerkingen, maar die zijn er al vanaf het begin. Het grote publiek wordt van de risico’s onvoldoende op de hoogte gesteld.” Donk schaart het nieuws over de bijwerkingen niet onder fake nieuws. “Er zijn al talloze wetenschappelijke publicaties verschenen en er is veel research naar gedaan.”
Het nieuwe coronavaccin werkt maar beperkt, waarschuwt Donk. “Dus waarom zou je het dan inzetten als oplossing van de pandemie. Het Pfizer-vaccin bijvoorbeeld zorgt er alleen voor dat je wellicht minder ziek wordt van COVID-19, maar niet dat je een ander niet kan besmetten. Hoe help je het virus dan uit te bannen?” Volgens Donk zullen de maatregelen ondanks dat iedereen is ingeënt gewoon van kracht blijven; de lockdowns zullen niet worden ingetrokken en de mondkapjes zullen (verplicht) blijven.
Ook niet geïnteresseerd in een coronavaccinatie is gezondheidsgoeroe en voedseltechnoloog Ricky Stutgard. Hij laat liever nog miljoenen mensen hem voorgaan in het COVID-19-vaccinatieprogramma, dan dat hij zelf zijn arm aanbiedt om de prik erin te laten zetten. “Er mag dan wel door verschillende leveranciers een COVID-19-vaccin worden aangeboden, maar met welke snelheid dit onderzocht is, baart mij zorgen. Gemiddeld doet de wetenschap er tientallen jaren over voordat een vaccin goedgekeurd (door wereldgezondheidsorganistie WHO, red.) op de markt komt. Met het coronavaccin is dit binnen slechts één jaar gerealiseerd. Wie zegt mij dat het veilig is? En vooral, zijn er geen bijwerkingen die pas jaren later aan het licht komen?”
Hij illustreert zijn betoog aan de hand van het medicijn diëthylstilbestrol (DES) dat vrouwen indertijd namen om hun zwangerschap veilig te stellen. Hun kinderen bleken ernstige gezondheidsproblemen ervan te hebben gekregen die vooraf niet bekend waren, zoals structurele schade aan de geslachtsorganen van DES-zonen en -dochters en meer kans op miskramen bij DES-dochters.
Als het aan Stutgard ligt, zal een coronavaccin pas in 2030 aan hem gegeven worden. Goede voeding en een gezonde levensstijl verhogen de weerstand, benadrukt Stutgard die al jaren met gezondheid en goede voeding bezig is. Volgens hem zijn die aspecten uiteindelijk de enige manier om via het eigen immuunsysteem de coronapandemie onder de knie te krijgen. Hij plaatst de ernst van het virus in perspectief. “Op 26 januari zijn er 7.304 mensen genezen verklaard van het coronavirus. Dit helemaal vanzelf, zonder enige vorm van vaccin of medicatie. Er waren tot die dag 149 mensen aan de ziekte overleden. Dat is slechts 1,8 procent. Dus 98,2 procent heeft het overleefd”, stelt Stutgard, die erop wijst dat de overledenen veelal behoorden tot 80-plussers en mensen met chronische aandoeningen. “Dus personen van wie het immuunsysteem afneemt of verzwakt is.”
Stutgard is niet van de complottheorieën. Wel gelooft hij in hebzucht, winstbejag en corruptie in de top van de medische wereld en de politiek. “Met dit coronavirus hebben ze een way out gezien waar er flink geld mee te verdienen valt. En daaraan werk ik niet mee.”
Lees dit artikel verder in de aprileditie van de Parbode. In het artikel ook de meningen van onder andere minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, infectioloog Stephen Vreden, epidemioloog en waarnemend BOG-directeur Rajesh Ori, specialist dr. Bean, evenals de meningen van burgers.