Cruisetoerisme in Suriname lijkt illusie
Een hoofdstad aan de rivier vlak bij de oceaan, een tropisch klimaat en het regenwoud in de nabijheid. Alle facetten voor een bloeiende cruise-industrie lijken in Suriname aanwezig, ook getuige eerdere plannen van de regering en betrokken bedrijven. Toch wil het cruisetoerisme maar niet van de grond komen, met twijfels van experts over de haalbaarheid als gevolg.
Vanaf de Waterkant zie je het al helemaal voor je. Een statig wit schip dat langzaam komt aanvaren, aanlegt bij de cruiseterminal bij de SMS-pier en honderden opgewekte toeristen met getrokken portemonnee de stad instuurt. Een droom van vele investeerders, baggeraars, beleidsmakers en touroperators. Maar in vier jaar tijd deden slechts zes cruiseschepen Suriname aan, waarbij enkele honderden toeristen werden binnengevaren. In buurland Guyana meren in een jaar rond de zestig cruises aan, een ruim verschil. Voor een land waar de mogelijkheden tot cruisetoerisme ogenschijnlijk groot zijn, spreken de cijfers voor zich. Is het land niet aantrekkelijk genoeg? Zijn de obstakels te groot? Of is Suriname simpelweg te onbekend?
De Movement for Eco-Tourism Suriname Travel (Mets) is de enige touroperator in Suriname die zich nog met cruisetoerisme bezighoudt. Of wat heet bezighouden; in 2016 verwerkten ze tot dusver twee schepen, en er staan geen nieuwe cruises gepland. Maar bij de monopolist op het gebied van cruisetoerisme geven ze de hoop niet op. Vinesh Barhoe, cruisecoördinator bij Mets, legt uit wat een bloeiend cruisetoerisme Suriname te bieden heeft. “Suriname heeft veel mogelijkheden, en we doen ons uiterste best Suriname te ondersteunen middels deze vorm van toerisme. Als bezoekers een citytour boeken, gaan ze naar Fort Zeelandia, de kathedraal, de synagoge. Ze betalen entreegelden, gidsen hebben werk, we huren bussen. We zorgen dus voor werkgelegenheid.”
Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.