Cubanen in Suriname leven mee met familieleed op Cuba – Parbode Sneak Peek
Na jaren van dictatuur onder wijlen Fidel Castro zijn de Cubanen de economische situatie op Cuba meer dan zat. Zij ontvluchtten hun land richting de rest van de wereld op zoek naar een betere toekomst. De economische crisis en de coronapandemie ontwrichten Cuba meer en meer. Zelfs zodanig dat de schappen in de winkels begin juli leeg raakten en de coronabesmettingen de pan uitrezen. Het leidde tot felle demonstraties tegen de regering. De situatie liet ook de Cubanen in Suriname niet onberoerd.
Tekst Arjen Stikvoort
Van de Cubanen die hun land ontvluchtten, zochten naar schatting 2500 hun heil in Suriname. Sommigen zijn met een tussenpoos van een jaar of langer op doorreis naar het in hun ogen rijke VS, het land dat Cuba al 62 jaar lang confronteert met keiharde (handels)sancties.
Juana Maria Mustelier Aday is de directeur van Asociación Civil Somos + por la Libertad de Cuba en Suriname. Ze spreekt over een erbarmelijke toestand waaronder Cuba lijdt. “De huidige situatie in het land is te wijten aan het economische model dat volledig door de Staat wordt beheerd. Er bestaat geen vrije markt. De gevolgen daarvan komen tot uiting bij de meerderheid van de bevolking. Mensen leven in extreme armoede, zonder de basismiddelen om te overleven: voedsel, toiletten, geneesmiddelen, enzovoorts.” Dan is daarbovenop nog de coronapandemie.
Het meest kritieke en alarmerende aspect van de COVID-19-situatie betreft niet de officiële cijfers, hoewel die angstaanjagend zijn. Erger zijn de ontelbare berichten over het massaal achterhouden van juiste informatie over de gevolgen van de pandemie op Cuba door de regering van Miguel Díaz-Canel. De officiële gegevens komen hiermee op losse schroeven te staan. Ook het gezondheidsstelsel in de ziekenhuizen heeft het zwaar te verduren, stelt Mustelier Aday. “Elke dag ontvangen wij informatie van onze waarnemers daar. Zij vertellen ons hoe de situatie werkelijk is. Ziekenhuizen zijn ingestort, alsook het Cubaanse gezondheidssysteem; het aantal sterfgevallen zou het drievoudige kunnen zijn van de officiële cijfers.”
Protesten
De Cubaanse ambassadeur Igor Azcuy hekelt de opruiende berichtgeving over de slechte Cubaanse economische situatie die door de sociale media de wereld in wordt gelanceerd. De Cubanen zijn volgens de diplomaat via groeperingen uit de Verenigde Staten aangezet om tegen betaling de straat op te gaan om te protesteren. Hij geeft toe dat Cuba in een economisch moeilijke tijd zit.
Lees verder in het oktobernummer van de Parbode, ook online verkrijgbaar