Cultuurelementen Afro-Surinaamse muziek moeten behouden blijven
Over cultuurelementen van de Afro-Surinaamse muziek is veel onderzocht, vastgelegd en gepubliceerd in de vorm van proefschriften, boeken en verhalen. Toch dreigt ook veel verloren te gaan als er niet wordt ingegrepen door kenners. Liesbeth Peroti, Siegmien Staphorst en Ernie Wolf maken zich sterk om hun kennis aan jongeren over te dragen.
A lleen wanneer je weet waar je vandaan komt, ken je de waarde”, begint Siegmien Staphorst, voorzitter van de organisatie voor gemeenschapswerk Na Afrikan Kulturu fu Sranan (NAKS). Ze vertelt over het cultureel erfgoedproject van NAKS, dat in juli 2015 van start is gegaan. “In opdracht van het directoraat Cultuur hebben we een seminar georganiseerd om verschillende Afro-culturele onderdelen bespreekbaar te maken. Samen hebben we de informatie geïnventariseerd, en vijf werkgroepen gevormd die verder onderzoek zullen doen naar de AfroSurinaamse cultuurelementen binnen de maatschappij.” Staphorst laat de notulen en inventarisatiedocumenten zien. De vijf groepen zijn: Ambachten en beroepen, Kleding en sieraden, Muziekstijlen, dansstijlen en theater, Religie, en Talen, boeken en literatuur. Het doel van het onderzoek is om immaterieel erfgoed van de AfroSurinamer op de erfgoedlijst van VNorganisatie UNESCO te krijgen.
Volgens Staphorst zal dit een bijzondere stap voor Suriname zijn. “De ouderen gaan ons voor en nemen hun kennis en kunde mee, maar hierdoor kunnen we ervoor zorgen dat deze niet verloren gaan en bovenal beschermd worden,” verduidelijkt ze. “Een eis van UNESCO om op de erfgoedlijst geplaatst te worden, is dat ook jongeren aan het onderzoek meewerken. Er moet overdracht plaatsvinden. Zo leren ze meer over de geschiedenis en de cultuurelementen van de Afro-Surinamer.”
Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.