Cultuurondernemer Ann Hermelijn: ‘Besef over potentie culturele sector ontbreekt’ – Parbode Sneak Peek
Ann Hermelijn (55) timmert al bijna 25 jaar aan de weg in de creatieve industrie en eventmanagement. “Wat ik persoonlijk mis, is het besef over de potentie van de culturele sector dat bij veel beleidsmakers ontbreekt”, zegt de creatieve professional. “Bij degenen die de potentie wel inzien, ontbreken de wil en de middelen om iets te doen. Alle mooie plannen en paragrafen in regeringsprogramma’s ten spijt, cultuur is een sluitpost op de begroting. Dit is al heel lang zo.”
Tekst Steven Seedo
Ann Hermelijn is directeur van Anco Multi Services, haar productie- en evenementenconsultancy opgericht in 1998. Ze vindt de creatieve industrie een fascinerend werkgebied. “Anders zat ik er niet al 25 jaar in”, vertelt ze lachend. Er is naar haar mening veel braakliggend terrein. “Dit werkgebied biedt mij mogelijkheden om mijn omgeving te verbeteren, mensen blijer te maken, anderen kennis bij te brengen, Suriname uit te dragen en nog veel meer.”
Ze vertelt dat ze in de culturele sector is gerold toen ze in de jaren 90 giftshophouder was bij ’t Vat. Er was een voorstel om de buurt te ordenen en dit centraal vanuit een stichting aan te pakken. “Ik werd door de huisbaas, Jan van Charante, gevraagd om namens NV Ton zitting te nemen in het bestuur van de Stichting Uitgaanscentrum Paramaribo (SUP).” Samen met anderen uit het bestuur ontwikkelde Hermelijn ideeën om bezoekers naar de omgeving te trekken. Zo ontstonden de braderieën in het uitgaanscentrum. “Vanuit de SUP ontstond het idee om in 1996 de Owru Yari activiteiten bij ’t Vat en omgeving collectief te organiseren. Dit initiatief werd de voorloper op Surifesta 1997. Door de activiteiten met de SUP en Surifesta kwam ik in aanraking met artiesten en raakte enthousiast van de potentie van cultuuruitingen.” Haar interesse voor het concept ‘creatieve industrie’ ontwikkelde ze jaren later tijdens haar studie Sociologie aan onze universiteit toen ze de praktijk aan de theorie begon te toetsen. “In eerste instantie begon ik net als velen in het vak met een enkel doel. Vanuit de SUP was dat de buurt aantrekkelijker en veiliger maken voor bezoekers. Met mijn Surifesta-pet op was mijn doel, toerisme bevorderen. Met de creatieve-industriebril op ging er een heel andere wereld voor mij open.”
Hermelijn was niet alleen de grote motor achter Surifesta en het Suriname Jazz Festival, maar ook achter de organisatie.
Lees dit artikel verder in het novembernummer van de Parbode, ook online verkrijgbaar