Cultuurtuin:‘Slow down to save lives’ – Parbode Sneak Peek
Een vriend stuurt mij videobeelden, in totaal 30 seconden. Ik zie het hek van zijn huis en de weg daar achter, de Indira Ghandiweg. Over de weg rijdt een personenauto richting Zanderij. Even later rijdt er een rood en blauw gekleurde pick-up richting stad. Wat moet ik met deze beelden? Even geduld nog.
Nog geen seconde later slalomt er in volle vaart een donkerblauwe auto pardoes door het beeld om na een salto mortale en een dubbele flikflak in de goot te buitelen. De auto komt uit de richting Zanderij. De toegestane snelheid op het betreffende traject is 50 kilometer per uur. De beelden zijn van de bewakingscamera die de familie node heeft aangeschaft, in het kader van de almaar stijgende criminaliteit. Maar dat terzijde.
Drie van de vier mannen kunnen, aldus een ooggetuigenverslag van mijn vriend, zelfstandig uit het gehavende voertuig kruipen. De vierde is dusdanig gehavend dat er een ambulance aan te pas moet komen om hem naar de eerste hulp te vervoeren. Alle vier de inzittenden zijn stomdronken, niet alleen volgens ooggetuigen, nee de heren verklaren zelf achteraf dat ze ladderzat waren.
De feitelijke bestuurder van het voertuig is niet in het bezit van een rijbewijs en de auto is niet verzekerd. De buurvrouw aan de overkant heeft in de afgelopen jaren al zes keer soortgelijke incidenten meegemaakt. Tel uit uw winst. In dit geval heeft niemand de escapades met de dood bekocht. Dat had ook anders kunnen zijn, als er toevallig iemand op de berm had gestaan, of er een tegenligger op de andere weghelft had gereden.
Deze keer liep alles dus betrekkelijk goed af. Dagelijkse berichten in onze dagbladen bewijzen dat het regelmatig verkeerd afloopt. We kijken even terug op het bijna afgelopen jaar. Hoe staat het met onze verkeersveiligheid? We beginnen met de maand januari.
De 51-jarige voetganger Jodha overlijdt op zaterdag14 januari. Hij is aangereden door de bestuurder van een personenauto die vermoedelijk met een hoge snelheid reed en geen rekening hield met de voetganger. Jodha is overigens niet de eerste verkeersdode van het jaar 2017. Op de Afobakaweg is eerder die maand een auto over de kop geslagen. De bestuurder zou te hard hebben gereden en alcoholische drank tot zich hebben genomen. Hij overlijdt.
Het is 12 februari als Ernie, een man van 45 jaar, met zijn voertuig over de kop slaat. Het vermoeden bestaat, aldus een bericht in een krant, dat hij de controle over het stuur verloor. Ernie is half februari de zevende verkeersdode.
In maart overlijden er vier mensen: drie heren en een dame. In diezelfde maand raken 46 voetgangers gewond, 11 wielrijders, 137 motorrijders, 93 inzittenden van een auto en 13 personen die in de categorie “overigen” zijn ondergebracht. Op woensdag 12 april vliegt Anup over de kop. Hij overlijdt de volgende dag. In diezelfde week verliest een 17-jarige jongeman de controle over het stuur, rijdt tegen een schutting en is op slag dood. Halverwege de maand april zijn erin totaal voor dit jaar al 16 doden te betreuren.
Het is 16 mei en het is avond als aan de Jaggernath Lachmonstraat ter hoogte van het hoofdkantoor van onze Surinaamse Luchtvaartmaatschappij een vrouw loopt. Maar ze loopt daar niet zo lang. Zij wordt aangereden door een personenauto en is op slag dood. De auto raakt daarna in volle vaart de schutting van een kantoorgebouw aan de overkant van de toch niet zo heel smalle weg. De naam van de vrouw en haar leeftijd worden niet vermeld.
Het hele artikel is te lezen in het decembernummer van Parbode.