Curaçao: voor steeds meer Surinamers het nieuwe vaderland – Parbode Sneak Peek
Tijdens het recente bezoek van president Santokhi aan Curaçao werd op diverse momenten de cruciale rol onderstreept die de uitdijende Surinaamse diasporagemeenschap op het eiland heeft voor de verdere ontwikkeling van beide landen. In dit kader werd er zelfs het Diaspora Instituut Curaçao gelanceerd. In het algemeen doen Surinamers het goed op Curaçao. Maar welke Surinamers vestigden zich in de afgelopen jaren op het eiland? Acht Curaçaogangers delen hun verhaal.
Tekst Samantha Waridjan
Jerry Dewnarain (57) woont nu ruim een jaar op Curaçao; hij vertrok vanwege de slechte economische situatie in Suriname. Van 2003 tot 2006 woonde hij er al. “Het bevalt mij prima hier, omdat ik verlost ben van de stress die ik had in Suriname: schaarste aan levensmiddelen, dure benzine, hoge dollarkoers, slechte gezondheidszorg, afbrokkelend onderwijs, kortom geen toekomstperspectieven”, vertelt hij. “Het leven is relaxed en betaalbaar. We kennen het schaarstevraagstuk hier niet. Hier hoef ik niet te ‘hosselen’ om te overleven. Eén baan is voldoende voor mij; in Suriname had ik er drie. Het is hard werken, maar de moeite waard, want ik vind dat ik goed verdien voor de studie die ik heb gedaan. Nu kan ik zelfs mijn naasten in Suriname ondersteunen en ook nog twee keer per jaar op vakantie gaan. Bovendien lukt het mij om te sparen.”
Minder leuk vindt hij het warme klimaat op Curaçao. “Vanwege de ‘climate change’ kan het heel erg warm worden op het eiland. In Suriname is er meer vegetatie, wat maakt dat de gevoelstemperatuur voor mij in Suriname toch aangenamer is.” In het begin moest hij wennen aan de Curaçaose ‘way of living’, maar hij denkt nu redelijk goed ingeburgerd te zijn: “Ik heb Curaçaose vrienden, collega’s, doe aan sociale activiteiten. Ik heb gauw Papiamentu leren spreken. Zodra je deze taal kunt spreken, word je gauw opgenomen in de Curaçaose samenleving. Ik heb me nooit als buitenlander gevoeld onder mijn collega’s of in het publieke domein. Dus het is een aanrader om de taal snel te leren spreken, vind ik.”
Lees de interviews verder in het katern ‘Curaçao in the spotlight’ in het december/januari-dubbelnummer van Parbode, nu in de winkel (in Suriname)
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren